Neden Başarısız Olma Olasılığı Diğerlerinden Daha Yüksektir?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Çöküş, kripto para ekosistemini güçlü bir şekilde etkiledi.

Neden Başarısız Olma Olasılığı Diğerlerinden Daha Yüksektir?

UST neden çöktü?

Bu yılın Nisan ayının ilk bülteninde, UST stabil madeni para ve LUNA kripto para biriminin kontrol şirketi Terraform Labs'ın Bitcoin (BTC) alımlarında günlük 100 milyon dolar harcadığını anlattık. "Stablecoin'i dolardan ayırabilecek bir satış baskısı durumunda UST'yi desteklediklerini" savundular. Şirket, bu amaçla toplam 80.000 BTC (mevcut fiyatlarla yaklaşık 2,3 milyar dolar) satın almayı başardı. Yani plan işe yaramadı mı?

Terra'nın ana cazibesi, blok zincirinde programlanmış ve madeni paralarınızı içinde bırakmak için UST stablecoin'inde yıllık% 20'lik bir getiri sağlayan bir dizi talimat olan Anchor protokolüydü. Bu% 20, yeni LUNA belirteçlerinin oluşturulması ("eski şekilde "baskı") yoluyla finanse edildi.

LUNA belirteçleri, UST'nin bir algoritma kullanarak dolar ile paritesini korumaktan da sorumluydu. Bu tür stablecoin'lere "algoritmik stablecoinler" denir.

Algoritma, belirli bir işlevin yerine getirilmesine izin veren bir dizi mantıksal adımdır. Bu durumda, kripto para birimini korumak için oluşturulan algoritmaları ifade eder<=>dolar paritesini ifade eder.

Kararlı paralar: Çok kararlı değil

Mayıs ayının ilk hafta sonunda kripto pazarında meydana gelen fiyat düşüşüyle, LUNA sadece 1 gün içinde değerinin yaklaşık% 50'sini kaybetti. Bu, UST'nin dolar ile paritesini kaybetmesine neden oldu (LUNA UST'yi desteklediğinden). İnsanlar UST'lerini protokolden çıkarmaya başladılar ve o hafta sonu 7 milyar dolar geri çekildi.

UST'nin değerini kaybetmeye devam etmesini önlemeye çalışan algoritma, yapay olarak daha fazla Luna basmaya ve bu stablecoin'e "geri" olarak enjekte etmeye başladı. Bunu yaparak (talepte bir artış olmadan LUNA arzını artırmak), belirteç ağır bir şekilde devalüe edildi, dolayısıyla UST.

Bu, "algoritmik stablecoin ölüm spirali" olarak bilinir. UST bunu ilk deneyimleyen kişi değil. Başarısız olan iyi bilinen algoritmik stablecoin'ler IRON, ESD, ZAI ve daha fazlasını içerir.

Ve Terra'nın 80 bin BTC'si? Şirket, "UST'yi ayakta tutmaya çalışmak için bunların neredeyse tamamını kullandıklarını" söylüyor. Bu olumlu sonuçlar vermez.

Stablecoins: Varlık destekli – merkezi

Bu tür stabil madeni paralar veya stablecoin'ler, dolar veya eşdeğer değere sahip düşük uçucu kısa vadeli varlıklarla 1: 1 temelinde desteklenir. Başka bir deyişle, basılan her 1 madeni para için, bir yedek banka hesabında 1 dolar vardır.

Ulusal para birimlerinin daha önce nasıl olduğuna, banknotların altın tarafından desteklendiğine çok benziyor. Bu stablecoin'lerde, belirteçler banknotlarla desteklenir (1970'lerden beri ulusal banknotlar altın tarafından desteklenmeyi bırakmış olsa da).

USDC veya USDT, ekosistemdeki en büyük iki stablecoin, bu kategoriye girer.

USDC en şeffaf, denetlenmiş ve düzenlenmiş stablecoin'dir (bu yüzden Buda.com seçtik). Aynı zamanda, büyük olasılıkla aynı nedenlerden dolayı en hızlı büyüyendir.

İhraç eden şirket, New York firması Grant Thornton tarafından yürütülen rezervlerin ve ilgili desteklerinin aylık muhasebe raporlarını yayınlar.

USDT söz konusu olduğunda, ihraç eden şirket Tether, geçmişte New York Başsavcısı'nın bile onları "büyük mali kayıpları karşılamakla" suçladığı yasalarla ilgili sorunlar yaşamalarına rağmen, rezervlerinin% 100 desteklenmesini sağlıyor.

Tether'in her üç ayda bir muhasebe raporları yayınladığı ve desteğinin gerçekten 1: 1 olduğunu garanti ettiği belirtilmelidir.

Son haftalarda ve UST'de olanlardan sonra, USDT'nin piyasa değeri %13 düşerek 10 milyar dolar kaybederken, USDC'ninki %10 artarak 5 milyar dolara denk geldi. Bu, kullanıcıların bu tür varlıklarda şeffaflığa verdikleri değeri ortaya çıkardı.

Stablecoins: Varlık destekli – merkezi olmayan

Bu tür kararlı madeni paralar, Bitcoin veya Ether gibi diğer kripto para birimleri tarafından desteklenir. İhracı için kullanılan teminat 1: 1'den büyüktür. Böylece, piyasada keskin bir düşüş olması durumunda para biriminin değerini korumayı başarırlar.

En iyi bilinen durum, yaratıcısı protokolü merkezi olmayan MakerDAO şirketi olan DAI'dir.

Herkes özel müdahaleye gerek kalmadan bu protokolü kullanabilir.

Nasıl çalışır? Mantığı, Bitcoin destekli kredilerin Buddha.com benzer, ancak merkezi olmayan bir şekilde.

Her şeyden önce, DAI'yi basmak için bir dApp (merkezi olmayan uygulama) kullanmalısınız. Bir kişinin 2.500 DAI (2.500 ABD Doları'na eşdeğer) almak istediğini varsayalım.

Bunun için, protokolde kilitli kalmanız gerekir, en azından 3.750 $ (% 150 teminat).

Fakat ETH'nin dolar karşısında fiyatı düşerse ne olur? Teminat (ETH), dApp'ın akıllı sözleşmesi tarafından anında tasfiye edilecek ve kişi yalnızca DAI'yi tutacaktır.

Aksine, ETH'nin fiyatı artarsa, DAI'yi daha önce protokolde kilitli bıraktığınız ETH teminatı ile değiştirebileceksiniz. Aradaki fark, bu ETH'nin artık USD cinsinden daha değerli olmasıdır.

ETH fiyatının düşmesi durumunda anında tasfiye riskini azaltmak için, kullanıcı örneğin 3.750 dolar yerine 5.000 dolar girebilir. Bu durumda, teminatlandırma% 200 olacak ve tasfiye gerçekleşmeden önce ETH fiyatının aşağı doğru hareket marjı daha büyük olacaktır.

Tüm kripto haberlerine buradan ulaşabilirsiniz

Gönder
runtobet casino siteleri