Nazi toplama kampında tutulan kişilere işaretleme sistemi uygulanmıştı.
1933 -1945 yılları arasında Nazi Almanya’sı, milyonlarca kurbanı hapsedebilmek için yaklaşık olarak 20.000 kamp kurdu ve Nazi toplama kampında tutulan kişileri işaretleme sistemi uyguladı. Bu kamplar, geçiş istasyonlar olarak kullanılan geçici kamp, zorla çalıştırma kampı ve esasen özel olarak katliam için inşa edilen imha kampı gibi pek çok biçimde kullanıldı. Yahudiler, çingeneler, eşcinseller ve daha birçok suçsuz insan Nazi toplama kamplarında çeşitli işkencelere maruz bırakıldı ve hatta bu kampta öldürüldüler. Nazi Kampı’nda bu insanları sınıflandırmak için işaretleme sistemi kullanılıyordu.
Bu kamplar, ilk önce 1933 yılında Adolf Hitler iktidara geçtiğinde ortaya çıktı. Toplama kampları ilk aşamada külüstür yerlerdi ve normal polis teşkilatının yakaladığı insanlar yerine genelde Schutzstaffel’in nazi subaylarına düşmanlarını alıkoyduğu yerler olarak hizmete girdi.
Schutzhaft kavramı her ne kadar hukuka aykırı olsa da kesinlikle klasik Almanya’nın adaletinden ve Alman halkından bir tepki görmedi. Bunun sebebi ise her ne kadar nasyonal, sosyalizm harici siyasi fikre sahip olanlar ve yahudiler ortadan kaybolsa ve bu kamplara kapatılsa da bunların yanı sıra azılı adi suçlular, alkolikler, evsizler, fahişeler, cinsel suçlular, çingeneler gibi insan grupları da önleyici gözaltına alınıyorlar ve toplumu rahatsız etmemiş oluyorlardı.
İşgaller başlayınca bu gruplara yabancı ülkelerden gelen yahudiler, esir düşmüş askerler, romanlar gibi yeni insanlar dahil oldu. Başlangıçta yalnızca hapsetme amacıyla çalışan bu yerler savaşın uzamasına paralel olarak oluşan işçi ihtiyacını karşılayan köle ve zorunlu çalışma merkezlerine ve aynı zamanda imha kamplarına doğru yönlendirildiler.
- Mahkumlar kollarına ve göğüs kısımlarına kırmızı, yeşil, mavi, mor, pembe ve siyah üçgenlerden oluşan peçler takıyordu.
- Mor peç; yehova şahitlerini ve diğer dini gruplara mensup mahkumları
- Mavi peç; köle işçileri (polonyalı, rus, çek vb. işgal edilen bölgelerden gelenleri belirtiyordu.)
- Siyah peç; asosyalleri (çalışmayı reddedenler, tembeller, alkolikler, evsizler, fahişeler, dilenciler vb.) ve çingeneleri belirtiyordu.
- Kırmızı peç; politik suçluları (komünistler, sosyalistler, anarşistler, vb.) suçluları belirtiyordu.
- Pembe peç; eşcinseller ve cinsel suçluları belirtiyordu.
- Yeşil peç; adi suçluları belirtiyordu.
Daha fazla yaşam haberi için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.