Aşık olma sürecimiz üzerinde müthiş etkisi olduğu düşünülen psikolojik teorileri mercek altına alıyoruz.
Bowlby'nin Teorisi
Bu teoriler arasında ünlü psikolog John Bowlby'nin bağlanma kuramı oldukça dikkat çekici. Aşk hayatımızı etkileyen kısmı, bu sonuçlardan çıkan dikkat çekici nokta bebeklik dönemimizde ailemizin bize nasıl davrandığı, ileriki yaşamımızda bizim diğer insanlara nasıl davrandığımız üzerindeki en temel belirleyici hususlardan biri oluyor.
Psikoloji dünyasında özgü aldığı kadar anne-bebek ilişkisine gereğinden daha anlam yüklediği gerekçesiyle eleştirilere de maruz kalan bu teoriye göre romantik ilişkilerde kaçıngan, çekingen ya da sağlıklı bir şekilde bağlanmaya başlıyoruz. Güvenli bir şekilde bağlanmayı öğrenene dek buna benzer ilişkiler meydana gelebiliyor veya hiç bağlanmamayı, yüzeysel ilişkilerde kalmayı da tercih edebiliyoruz.
Freud'un Teorisi
Freud, yaşamın ilk yıllarındaki tecrübelerin yetişkin hayatımız ve tabi elbetteki aşk hayatımız üzerindeki etkilerini teorileştiren bir diğer isimlerden biri. Freud, farklı gelişim evrelerinden geçmiş olduğumuz çocukluk zamanlarımızda aksi giden bir şeyler meydana geldiğinde "fiksasyon (saplanma)" yada "regresyon (gerileme)"den mustarip olabileceğimizi belirtmektedir. Fiksasyon, bir ihtiyacın fazlaca karşılanmasından yada yeterince karşılanmamasından kaynaklanırken regresyon, erken bir gelişim dönemine geri dönme manasına geliyor.
Ayrıca Freud, Ödipal karmaşadan bir türlü kurtulamayan çocukların yetişkin zamanlarında, aşk hayatlarında, bazı tercihlerin üstesinden gelemediğini rastadığını belirtiyor. Bu fikir, Freud'un teorilerinden ortaya çıkan kız çocuk babasına, erkek çocuk annesine benzeyen eş arar klişesini de beraberinde getiriyor. Hem Freud'un hem de Bowlby'nin bu teorileri, aşık olmak ve bağlanmak hakkında kitaplar dolusu fikir üretmesini sağlayan en önemli çalışmalarından ikisidir.
Söz konusu psikoloji olduğu zaman gerek genetik gerekse çevresel bakımdan daha güçlü etkenler altındayız ve bunları fark etmek zaman alabiliyor. Pek çoğumuz, bu iç ve dış etkenlerden bihaberiz. Partnerler seçiyoruz ve belki de uzunca bir süre belli döngülerin içerisinde kalıyoruz. Fakat bu etkenleri yakından anlamak, psikoloji okumaları yapmak, ve hatta bu işin uzmanlarından yardım almak ve öz farkındalığımızı artırmak için son derece önemli. İçine doğduğumuz şartları seçemeyiz. Hatta uzunca bir zaman bizi çevreleyen dış faktörleri de değiştirmemiz mümkün olmayabilir. Fakat bilinçlenmek, neredeyse her konuda olduğu bu konuda da oldukça önem arz ediyor.
Eğer sevgiliniz varsa onu mutlu edebilecek bazı hediyeleri sizler için listeledik.