Bu teknolojiler bir bilim kurgu filmindenmiş gibi görünse de, onları yakında gerçek dünyada görme şansımız yüksek.
Yıllar geçtikçe NASA, uzayın derinliklerini keşfetmek ve insanlık için ikinci bir ev bulmak için çalışmalarını ilerletmeye devam etti. Tabii ki, yeni keşifler burada bitmiyor ve bilim adamları maliyetleri düşürürken daha fazla keşif yapmanın yeni yollarını bulmaya devam ediyor.
Astreoidleri uzay araçlarına dönüştürmek: RAMA
İlk bakışta ütopya gibi gelebilir fakat NASA, uzay aracının maliyetini en aza indirmek için RAMA adlı bir proje üzerinde çalışıyor. RAMA projesinin amacı, parçaları uzaydan gelen uzay araçları başta olmak üzere daha fazla robotik cihaz üretmektir.
NASA, kendi yayınladığı makalesinde RAMA projesi ile 10 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindeki asteroitleri ay yörüngesinde hareket edebilen uzay aracına dönüştürebileceklerini söyledi. Tabii ki, bu teknolojinin ne zaman kullanıma sunulacağı belli değil.
Kağıt inceliğinde uzay çöpü toplayıcısı: Brane Craft
Aslında NASA, 2014 yılından beri uzay enkazını toplayabilen bir araç olan Brane Craft üzerinde çalışıyor. Brane Craft'ın amacı eşyaları uzay boşluğunda toplamak değil, hediye poşetleri gibi sararak yörüngeye göndermek ve yakmaktır.
Mars’ın havasını insanlar için uygun bir hale getirebilecek oksijen jeneratörü
Mars'ta gelecekteki bir koloni hayalimiz başta Elon Musk olmak üzere birçok kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Fakat işe koyulmadan önce Mars havasını solunabilir hale getirmeliyiz.
Bu amaçla, Arizona Eyalet Üniversitesi profesörü Ivan Ermanoski bir fikir buldu: taşınabilir bir oksijen jeneratörü. Mars’ın atmosferinden oksijen üretmek amacıyla termal salınımlı adsorpsiyon adı verilen bir teknik kullanan bu jeneratör, Ermanoski’nin elde ettiği verilere bakıldığında aynı amaç için test edilen yöntemlerden 6 kat daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor.
Yıldızların parlamasını engelleyen futbol sahası büyüklüğünde gölge
Uzayı gözlemlemenin en büyük sorunlarından biri, yıldızların parlaklığının teleskopları etkileyebilmesidir. Bu nedenle bilim adamları, uzaydaki bir olayı veya başka bir yıldızı incelerken teleskopun görüşünü engelleyen bir yıldızı bir şekilde engellemek istiyorlar.
NASA'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı en büyük projelerden biri, yıldızların parlaklığını engelleyecek bir futbol sahası büyüklüğünde "gölge" yaratmaktır. Gölge 100 metre genişliğindedir ve proje tamamlandığında diğer gezegenlerin ışığına müdahale etmeden istenilen belirli yıldızlara gölge düşürebilecektir.
Şekil değiştirebilen robotlar: Shapeshifter
Bu robotların en büyük ortak özelliği, çoğunlukla insan veya köpek formunda tasarlanmaları, bu nedenle bu şekillerden çok fazla sapmamaları.
NASA, Shapeshifter adını verdikleri yeni bir robot ile bu kuralı yıkmayı hazırlanıyor. “Uçan amfibi robot” olarak nitelendirilen Shapeshifter, istenildiği anda robotik top ve kısa torpido gibi aletlere dönüşebiliyor.