Mücevher İhracatçıları, Bakanlıklarla Görüştü

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’yla bir araya gelen mücevher ihracatçıları, bakanlıklardan talep ettikleri konularla ilgili bir liste hazırladı.

Mücevher İhracatçıları, Bakanlıklarla Görüştü

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’yla bir araya gelen mücevher ihracatçıları, bakanlıklara 12 maddelik talep listesi sundu.

İhracatçılar, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında işlenmemiş kıymetli maden ithalatı izninden, yolcu beraberinde 2 kilograma kadar Altın girişi gibi konularda destek istedi. Konu üzerine konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “DİR ile ilgili kısıtlamada önümüz açıldı. Bu konuda bakanlıklarımızdan da açıklamaların önümüzdeki günlerde geleceğini tahmin ediyorum. Atılan tüm adımlarla, 3 yıl içinde İtalyanların çok önüne geçip, dünyada ilk sıraya yerleşebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Mücevher sektöründe altının %60’ının yolcuların kendileri ile beraber geldiğini söyleyen Burak Yakın, “Eskiden bir ton altın getirirseniz bir ton altın işleyip gönderebiliyordunuz. 20 kilo sınırlaması gelmişti. Görüşmelerden sonra bu 40 kiloya çıktı. Yurt dışından ne kadar altın gelir, işlenirse bu ülkeye katkısı olur” ifadelerine yer verdi ve Ons altındaki dalgalanmalara dikkat ettiklerini şu şekilde belirtti:

“Altının ons fiyatındaki yükselmeler altının kaçak olarak getirilmesine ve sektörün kayıt dışına itilmesine neden oluyor.”

Ayrıca mücevher ihracatçıları, bakanlıklar ile yapmış oldukları görüşmede, fatura şartıyla 15 bin dolara kadar değeri bulunan ticari eşyanın gümrüksüz çıkışına izin verilmesi ve yolcuların kendileriyle birlikte ülkeye 1 veya 2 kg altın getirebilmesini talep etti.

Konu üzerine Burak Yakın şu bilgileri de aktardı:

“Uzak ülkelere ihracatımız sürüyor. Meksika’ya bir temsilci atadık. Singapur ve ABD’ye de atayacağız. Bu ofisler ihracatımızı bir yılda yüzde 15 artıracak. Geçtiğimiz yıl ihracatımız 4.7 milyar dolardı, bu yıl bunun üzerine çıkacağımıza inanıyoruz. Çalışacak 15 bin kişiye ihtiyacımız var. 3 bin üyemizin bine yakını ihracat yapıyor; bu sayıyı 2 bine yükseltmeyi hedefliyoruz. Küresel ekonominin en çok zarar vereceği sektörlerden biri olacağız. Etkilerini 2023’ün son çeyreğinde göreceğimize inanıyorum.”

''Rusya-Ukrayna piyasasının kapanmasına rağmen şu an artıdayız''

Son olarak Türkiye’nin üretim hızının rakiplerine karşı önemli bir fark yarattığını belirten Burak Yakın, konu üzerine yapmış olduğu açıklamada “Normalde İtalya'ya 10 kg bir sipariş verdiğiniz zaman 2 ayda alabilirken, Türkiye’den 10 günde alabilirsiniz. 6 bine yakın üreticimiz var. Geçen yıl 6.7 milyar Dolar ihracatımız vardı. 2 milyar doları katma değersiz, külçe altın ihracatıydı. Bu ay ihracatımızı 4 milyar doların üstünde kapatmayı planlıyoruz. Bunun içinde külçe ihracatı 500-600 milyon dolar civarında. Rusya-Ukrayna piyasasının kapanmasına rağmen şu an artıdayız. İhracat kg başına 2 bin dolarla 4 bin dolar arasında. Kapalıçarşı esnafımız da çok memnun, cirolarımız tavan. Geçen yılla asla kıyaslayamayacağımız bir seviyedeyiz. Kışın da satışların iyi olmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.

Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Gönder
runtobet casino siteleri