Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a olan destansı aşkını sizler için derledim.
Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a Olan Destansı Aşkı
Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan on yedi yaşına geldiğinde iki kişi onunla evlenmek ister. Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farsça’da ‘’Güneş ve Ay’’ anlamına gelmektedir.
Kızla evlenmek isteyenlerden biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeri ise Mimar Sinan’dır. Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir. Mimar Sinan evlidir, ellili yaşlarındadır ve Mihrimah Sultan’a delicesine aşıktır. Sevdiğine kavuşamamıştır, lakin aşkını sanatına yansıtmıştır.
Üsküdar’a, Saray’ın isteğiyle, 1540 senesinde Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atarak 1548 yılında bitirir. Camiyi yaparken, eserine ‘’etekleriyle yerleri süpüren bir kadının’’ dış çizgilerini verir.
Birden ilk defa padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da pek de kimsenin uğramadığı kuş uçmaz kervan geçmez bir yer olmasına rağmen İstanbul’un en yüksek tepelerinden birisine ikinci bir eser yapmaya başlar. Cami çok küçüktür.
Minaresi otuz sekiz metre boyundadır, bir adet ince kubbesi üzerinde ise yüz altmış bir pencere, camiinin iç güzelliğini aydınlatır. İçerideki sarkıtlar ve minare kenarlarınad bulunan işlemeler Mihrimah Sultan’n topuklarını döven saçlarını anımsatır.
Olur da geceyle güdüzün eşit olduğu bir zamanda, 21 Mart’ta Edirnekapı ve Üsküdar’daki camiler aynı anda görebileceğiniz bir yer seçerseniz göreceğiniz mükemmel manzara şudur; Edirnekapı camiinin tek minaresi ardan tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin hemen ardından ay doğar. Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay. İşte Mimar Sinan’ın müthiş hesaplamasıyla mükemmel bir sanat eseri. Bu arada, 21 Mart Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.