Büyük şirketler dijital gerçekliğe giriyor ve bu bir sır değil.
Metaverse, bilim kurgu kitaplarının sayfalarının dışında tezahür ederken, bireyler, markalar ve şirketler bir yer için acele ediyor. Meta gibi teknoloji ile ilgili şirketlerin veya Amazon gibi e-ticaret devlerinin bu yarışın ön saflarında yer alması kesinlikle şaşırtıcı değil .
Yine de, metaversal araziyi yukarı kaydırarak teknoloji endüstrisine ayak uyduran sadece şirketler değil . Spotify, Walmart, Shopify, JP morgan ve Gucci, metaverse'e bakan diğer büyük lig işletmeleri arasında.
Ancak ticari, finansal ve teknoloji devlerinin girişi, her şeyin mümkün olduğu daha sağlam bir çevrimiçi dünya anlamına mı geliyor? Yoksa dijital yaşamlarımız üzerinde en fazla kontrol ve etkiye sahip olan aynı varlıkların en üstte yer alması anlamına mı geliyor?
Mütevazi başlangıçlar
Merkezi olmayan, dijital dünya bir ifade yeridir. Sadece finansal ve teknolojik değil, birçok düzeyde daha fazla özgürlük ve yaratıcılık için bir yerdir. Örneğin, metaverse'deki kişinin dijital avatarı , fiziksel benliğe hiç benzemeyen hayal gücünün sonucu olabilir. Bir kişinin dijital meskeni, gerçek dünyada alışılmışın dışında renklerde, şekillerde ve boyutlarda olabilir.
Çevrimiçi etkileşimler, meta veri tabanında tamamen sürükleyici deneyimlere dönüşür. Şimdi, Sandbox'ın müzik temalı dünyası, konser canlı yayınını yeni bir düzeye taşıyor.
Aktarılmış gerçeklik(AR) ve sanal gerçekliğin (VR) bir kombinasyonu sayesinde , hem önceden var olan hem de hayal edilen yeni ortamlar erişilebilir hale gelir. Meta veri deposundaki gerçek gelişme bildiğimiz kadarıyla son yıllarda çarpıcı bir şekilde hızlanmış olsa da, meta veri deposu fikri çok daha uzun süredir var.
İnternetin başlangıcına benzer şekilde, Web3 teknolojileri merkezi sorunları aşmak için var . Dahası, internet özgür konuşma ve ifade için bir yerdi. İnternetin ilk sürümlerinde daha az sansür, veri toplama ve gizlilik endişeleri vardı.
Ancak “Big Tech” isminin hakkını vermeye başlayınca internet ve internet üzerindeki etkileşimimiz sonsuza kadar değişti.
Başlangıçta kripto ve blok zinciri sahnesinde neredeyse anarşist bir ima vardı.
Bir kez daha, merkezi olmayan alanın girişini ve oldukça hızlı hakimiyetini görüyoruz. Yine de, sadece teknoloji devleri aracılığıyla değil. Gerçek dünyadaki büyük şirketler, eldeki fırsatı fark ediyor ve katılıyor. Tandemde, metaverse'deki şirketler başka bir form olabilir.
Şirketler: Kim zaten içeride?
Tüm bu "büyük şirketler" konuşmasının meta veriye girmesiyle - bunu söylediğimizde tam olarak kimden bahsediyoruz?
Beş “Big Tech” şirketinden dördünün meta veri tabanına yoğun yatırım yapması kesinlikle şaşırtıcı değil. Buna Alfabe (Google), Amazon, Meta (Facebook) ve Microsoft dahildir. Bununla birlikte, yılın başında Apple , şu an için metaverse AR/VR'ye herhangi bir odaklanmayı reddetti.
Teknolojiyle ilgili şirketlerin yanı sıra, diğer büyük piyasa taşıyıcıları metaverse'de yerlerini buluyor. İşte iki örnek.
McDonald's
Bu yılın Şubat ayında, McDonald's metaverse için 10 ticari marka tercihinde bulundu. İkonik fast food restoranı, "gerçek ve sanal ürünler sunan sanal bir restoran" planlıyor. Bu aynı zamanda eve teslimatlı sanal bir restoranı da içerecektir.'
Şu anda McDonald's, tüm fast food endüstrisindeki pazar payına en büyük katkıyı yapan şirkettir.120 ülkede olduğu gibi, şirket olarak küreselleşme ile neredeyse eş anlamlıdır. Ayrıca cirosu yıllık 10,5 milyar USD'ye yakındır.
McDonald's dünya çapında milyonlarca iş olanağı sağlıyor ve aileler için ucuz, hızlı bir yemek seçeneği olsa da, şirketin etkisi sadece olumlu değil. Kesinlikle sağlıksız yiyecekler, yerel kültürün kaybı ve tabii ki pazar hakimiyeti endişe vericidir.
Walmart
Dijital gerçeklik için büyük planları olan bir başka mega şirket. 2021 yılının Aralık ayında Walmart,metaverse ticari marka patentleri başvurusunda bulundu . Walmart ticari marka patentlerinin özellikleri hakkında çok fazla ayrıntı bulunmamaktadır. Ancak bunlar sanal mal satışları, sanal para birimi uygulaması ve NFT'lerle ilgilidir.
İstatistiklere göre, "Walmart, dünyanın en büyük indirim departmanı ve depo mağazaları perakende şirketidir." 26 ülkede faaliyet gösteren şirket, 573 milyar USD küresel gelir elde ediyor.
Bu büyüklükteki ve mirasa sahip şirketler Web3 alanına girdiğinde, zenginlikleri yeniliği teşvik eder ve yaratıcılığı finanse eder mi yoksa tekeli devam ettirir mi?
Şirketler: İşte uzmanların söylediği
Doğal olarak şirketler metaverine veya herhangi bir dijital alana girdiğinde en büyük endişe gizliliktir. Ek olarak, ademi merkeziyetçi dünya açısından ademi merkeziyetçilik tehlikede - bu topluluğun sürdürmek için çok çalıştığı bir şey.
Panther Protocol'ün CTO'su Dr. Anish Mohammed ile konuyla ilgili konuştu. Kriptografi alanında 20 yılı aşkın bir süredir faaliyet göstermektedir ve Birleşik Krallık Dijital Para Birimi Derneği'nin kurucularından biridir. Ethereum Orange belgesini inceledi ve Ripple dahil olmak üzere önde gelen şirketler için danışma kurullarında görev yapıyor.
Onun için gizlilik Web3'te ciddi bir konudur. Büyük şirketlerin girmesiyle muhtemelen gerçekleşecek olanın “gözetim ekonomisinin bir ders kitabı örneği” olduğunu söylüyor.
“Veri, gücün ve para kazanma potansiyelinin kilidini açar ve şirketler rutin olarak kârlara bireylerden daha fazla değer verdiklerini gösterdiler” dedi.
“Bu, özellikle veri gizliliği ve güvenliği açısından son kullanıcılar için net bir olumsuzlukla sonuçlanıyor. Ne de olsa, veri toplama buzdağının sadece görünen kısmı - veri toplandıktan sonra ona kim erişebilir, nasıl kullanılacak ve nerede saklanacak?”
Meta veri tabanındaki şirketler: Olumlu ve olumsuz
Muhammed, tüketicilerin ve katılımcıların dijital dünyayla etkileşime girerken akıllarında tutmaları için metaverse'deki şirketlerin sonuçları için iki olası senaryo verdi.
Negatif: Metaverse genişlerse ve kitleler sanal gerçeklikte yaşamları veya en azından kısmi yaşamları benimserse, mahremiyet kalmayabilir. “ Belki de en endişe verici sonuç, mahremiyet hakkının erozyonu olacaktır. Sonuç olarak, şirketler, bireyleri nasıl etkileyeceğinden bağımsız olarak, verileri toplamak ve bunlardan para kazanmak için finansal olarak teşvik edilir.”
Olumlu: Büyük markalarla birlikte kitleler tarafından tanınma gelir. Bu, insanları dijital dünyayla tanıştırabilir ve daha önce bilinmeyen veya güvenilen diğer Web3, merkezi olmayan teknolojiler hakkında merak uyandırabilir.
“Amazon Etkisini ve e-ticaretin yükselişinin perakende alışveriş alışkanlıklarını nasıl tamamen bozduğunu düşünün. Şimdi, metaverse'lerin bildiğimiz gibi günlük yaşamın yönlerini nasıl benzer şekilde değiştirebileceğini hayal edin” diyor Mohammed.
“Şirketlerin sahip olduğu büyük miktarlardaki sermaye, daha hızlı ve daha büyük ölçekte heyecan verici yeni inovasyonları körükleyebilir. Güçlü finansmanı güçlü marka bilinirliği ile bir araya getiren şirketler, meta veri tabanının genel olarak benimsenmesini hızlandırma yeteneğine sahip.”
Gelecek şimdi
Büyük şirketler yığınlar halinde metaveriye giriyorsa, işlerin nasıl inşa edildiğine dikkat etmenin şimdi tam zamanıdır.Şirketler için eğitim açılırken ve metaverse emlak fiyatları düşerken, kimin fırsata sıçradığını görmek önemlidir.
Bahsedildiği gibi, şirketlerin metaverse'e girişi çift taraflıdır ve her geçen gün inşa edilen bu yeni mekanın özgürlüğe, ifadeye ve yeniliğe yer açmasını sağlamak için geliştiricilerin ve insanların elinde bir kez daha vardır. bunun için yaratıldı.
Tüm kripto ile ilgili haberlere buradan ulaşabilirsiniz.