Metaverse için farklı bir bakış açısı...
Günümüzde birçok insan gerçeklikten kaçmaya çalışıyor (internet bunu kanıtlıyor). Sosyal medyada kendinden emin ve mutlu biri gibi görünmek kolay ama gerçek hayatta o kadar da değil. Ancak son zamanlarda, bu tamamen farklı bir düzeyde tezahür etmeye başladı.
Metaverse yardımıyla farklı sanal dünyalara seyahat etmek ve sanal bir hayat yaşamak için bir avatar yaratmak mümkün hale geliyor. Şu anda herkes bundan bahsediyor olsa da metaverse'nin tam olarak ne olduğunu cevaplamak zor. Bu makalede, terimin geçmişini inceleyeceğim ve en önemli kullanım örneklerinden bazılarını gözden geçireceğim.
Meta veri…
Terimin herkes tarafından kabul edilen tek bir tanımı yoktur. Bununla birlikte, çoğu zaman fenomen, sosyal bağlantıya yönelik bir 3D sanal dünyalar ağı olarak tanımlanır - kullanıcıların etkileşimi için gerçek dünya benzeri bir ortam yaratmaya odaklanan simüle edilmiş bir dijital alan, “siber alan” ile eşanlamlı vb.
"Metaverse" teriminin kendisi göründüğü kadar yeni değil. İlk kez 1992'de Neal Stephenson tarafından bilim kurgu romanı Snow Crash'te ortaya atıldı. Kitapta sanal gerçeklik dünyasında hayal edilen distopik geleceği tasvir etmek için kullanılıyor.
Konsept 30 yıl önce tanıtılmış olsa da, özellikle son zamanlarda özellikle sıcak bir konu haline geldi. Günümüzde metaverse, özellikle teknoloji, finans ve iş sektörlerinde en popüler terimdir. VR gözlüklerini, 3D avatarları ve sanal gerçeklik video oyunlarını kim duymadı?
En iyi örneklerden bazıları, 2003 yılında başlatılan Second Life sanal gerçeklik platformu ve Roblox ve Warcraft gibi video oyunlarıdır.
Ama sadece bununla ilgili değil. Son birkaç yılda kaç tane büyük teknoloji devinin metaverse konseptine odaklanmaya başladığını fark ettiniz mi? Örneğin, Mark Zuckerberg'in geçen yılın sonunda Facebook'un kurumsal adını Meta olarak değiştirdiği haberi çok konuşulmuştu.
Meta verinin bu kadar popüler hale gelmesinin nedeni, internetin halefi olması bekleniyor. Pek çoğu, bu aşamadaki metaveriyi 20. yüzyılın sonundaki bilgisayarlar ve cep telefonlarıyla karşılaştırır. Yani, burada net olan bir şey var – bu meta veri deposu için sadece bir başlangıç ve gelecekte ne olacağını tahmin etmek gerçekten zor.
Ancak, zaten farklı türlerde birçok meta veri deposu projesi var. Bazıları, yukarıda tartışılanlara benzer avatarlarla sanal gerçeklik video oyunları ve platformları sunar. Diğerleri, canlı konserler ve spor oyunları, sanat galerileri, sanal mülkler vb. için sanal alanlar geliştirir.
Meta verinin kripto blok zinciri teknolojisi ile oldukça sıkı bir şekilde birbirine bağlı olduğunu da belirtmekte fayda var. NFT'ler genellikle sanal gerçeklik projeleri içindeki satın alma işlemleri için kullanılır. En önde gelen sanal dünyalardan bazılarına bir göz atalım ve nasıl çalıştıklarını görelim.
İkinci hayat
Yukarıda bahsedildiği gibi, Second Life, 2003'te başlayan ilk sanal dünyalardan biridir, ancak yine de en popüler metaverse platformlarından biri olarak kabul edilir. Linden Lab ürünü dünya çapında hızla bir milyon kullanıcıya ulaştı.
Second Life sakinleri kendi 3D avatarlarını yaratabilir ve hayatlarını sanal dünyada yaşayabilir, eğlenceden sanal işletmeler ve mülklerle uğraşmaya kadar farklı etkinliklere katılabilirler. Birçoğu platformu bir video oyunu olarak adlandırsa da, yaratıcılar, karakterlerin belirlenmiş bir görevi olmadığı için bunun olmadığını iddia ediyor.
IMVU
Second Life'a benzer şekilde IMVU, kullanıcılarına bir 3D avatar oluşturma ve sanal dünyada hayatın tadını çıkarma yeteneği sunar. Platform 2004 yılında kuruldu ve şu anda 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip. Oyun, oyuncuların özelleştirebileceği boş bir sanal dairede başlar. IMVU, kullanıcıların edinebileceği çok sayıda sanal öğe ile öne çıkıyor ve bu, şu anda yaklaşık 30 milyon ürün anlamına geliyor.
Minecraft
Minecraft, Mojang Studios tarafından geliştirilen ve 2011 yılında piyasaya sürülen bir sandbox video oyunudur. Çok basit olmasına rağmen, 141 milyonun üzerinde aktif oyuncu ile dünyanın en popüler oyunlarından biri olmaya devam etmektedir. Minecraft birkaç sanal dünya içerir ve kullanıcılarına tam bir yaratma özgürlüğü verir.
Sandbox meta veri deposu
Sandbox, iyi bilinen bir NFT tabanlı sanal dünya oyunudur. Meta veri deposunun alfa sürümü yalnızca geçen yılın sonunda yayınlandı. Platform, kullanıcıların satın alabilecekleri ve istedikleri her şey için kullanabilecekleri sanal bir arazi sağlıyor – ister bir konser, ister bir spor etkinliği, bir NFT galerisi veya sadece bir video oyunu olsun. SAND jetonunu kullanarak oyun içinde yaratımı satmak mümkündür. Snoop Dogg gibi birçok ünlü, platforma şimdiden büyük yatırımlar yaptı.
Merkezsiz
Decentraland, 2020'de halka açık olan en yeni ve en sıcak 3D sanal dünya platformlarından biridir. Kullanıcılar NFT olarak arazi satın alabilir ve oyundaki çeşitli aktivitelerin keyfini çıkarabilirler. Platform, dahili satın alımlar için kullanılabilen MANA adlı kendi ETH tabanlı kripto para birimine sahiptir. Oyun, kar amacı gütmeyen Decentraland Vakfı tarafından yönetilmektedir.
Somnium uzayı
Somnium Space, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş bir sanal gerçeklik dünyasıdır. Proje, tamamen güçlü topluluğu tarafından desteklenmekte ve yürütülmektedir. Kullanıcılar birbirleriyle oynayabilir ve etkileşime girebilir, ayrıca sanal mülk oluşturup edinebilir, alan içinde farklı etkinliklere ev sahipliği yapabilir ve daha fazlasını yapabilir. Oyunun kreasyonları, yerel para biriminin yardımıyla para kazanılabilir.
Eksen sonsuz
Axie Infinity, oyna-kazan video oyununa bir örnektir. Kullanıcılar, Axies adlı yaratıklar tarafından temsil edilen NFT'leri toplayabilir ve basabilir, yükseltebilir ve ödüller alabilir. Ethereum tabanlı proje yakın zamanda dört milyon doları aştı.
Son düşünceler
Meta verinin artan popülaritesi tartışılmaz, ancak gerçekte ne olacağı çok tahmin edilemez. Pek çok teknoloji devi ve ünlü metaverse'e çok fazla umut ve para yatırdığı için potansiyel olmalı.
Gerçekten geleceğin interneti mi olacak? Ve insanlığa herhangi bir fayda sağlayabilir mi? Bu görülmeye devam ediyor. Ama umarım insanlar sanal dünyalarda gerçekte olduğundan daha fazla zaman geçirmek istedikleri noktaya asla gelemezler.