Megalomani, insanın kendisini olduğundan fazla ve büyük görmesi ve diğer insanlardan kendini üstün görmenin meydana getirdiği, büyüklenme durumudur.
Megalomanlar, olmak istediği şeylerin olmaması sonucu içsel beklentiler doğrultusunda ve dürtüler aracılığı ile hayal dünyasında meydana gelen olayları dış dünyaya ileterek büyüklük taslarlar. Megalomani tam olarak hastalık değildir, ancak toplum kurallarına aykırı davranarak aşırı davranış bozukluğu gösteren megalomanların psikolojik tedavi görmesi gerekir.
Genellikle ezilmiş hor görülmüş insanlarda meydana gelir.
Hayal ve gerçek bir birinden ayıramaz.
Herkesin kendi etrafında dönmesi gerektiğini düşünür.
Gerçeklerle ilgisi bulunmayan büyüklük hezeyanları vardır.
Yapamayacakları şeyler ile ilgili sözler verirler.
Kendilerini olduğundan daha güzel daha yakışıklı ve güçlü zannederler.
Aşırı mükemmel olduğunu düşünür.
Megalomani temelinde çok güçlü bastırılmış aşağılanma kompleksi vardır.
Megalomani sebeplerinin neler olduğu araştırılmalı öğrenilmeli, doktora başvurulmalı, soruna yol açan etkenlere göre tedaviye başlanmalıdır. Sorun şizofreniyle beraber başlarsa doktor kontrolünde ilaç ve psikolojik terapi uygulanmalı. Bu tedaviler uygulandığı zaman hasta tam manada iyileşmeyebilir, ancak gerçeklerin uygun bir dille anlatılması kendine hasar vermesinin önüne geçer. Eğer sorun frengiye bağlı şekilde meydana gelmişse penisilin tedavisi uygulanabilir. Frengiden kaynaklanan hastalık ilaçlar kullanıldığı süre boyunca kendini göstermez ancak ilaç alımının durmasıyla birlikte tekrar baş gösterebilir. Megaloman kişilerle ilişkilere dikkat etmeli onları övmek ve davranışlarını onaylamak, sorunlu davranışların onaylanması manasına gelir.
Jest ve mimik nedir? Jest ve mimik arasındaki farklar nelerdir? Sizler için derledik.