Maymun çiçeği virüsü, Afrika kökenli bir virüstür. Peki maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor?
Maymun çiçeği nasıl bulaşıyor? Maymun çiçeği vakaları Batı Avrupa ve ABD'de ortaya çıkmaya başladı. Vakalar genellikle virüsün çok daha yaygın olduğu Afrika'ya yakın zamanda seyahat eden insanlarla bağlantılıdır.
Monkeypox, ilk olarak 1958 yılında bir maymun kolonisinde tespit edildiği için bu ismi almıştır. Bu virüs,vakaları garip bir anomali haline getiren viral bir enfeksiyondur. Benzer görünümden dolayı suçiçeği ile karıştırılır.
Çiçek hastalığına oldukça benzeyen maymun çiçeği; baş ağrısı, kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri, ateş, titreme ve bitkinliğine yol açabiliyor. Çiçek hastalığından daha hafif şiddetlidir fakat vücudun yer bölgesinde kızarıklığa yol açabilir.
Maymun çiçeği virüsünün iki türü bulunuyor. Birinci tür Batı Afrika türüdür. Bu tür %1 ölüm oranına sahip. İkinci tür ise Kongo türüdür. İkinci tür ise %10'luk bir ölüm oranına sahiptir.
Bu hastalığa yakalanmanın oldukça zor olduğunu söylense de bir kişiden maymun çiçeği kapmak gayet mümkündür. Enfekte bir hayvandan maymun çiçeği kapmak ise çok daha yaygındır. Bu çoğunlukla bir ısırık veya vücut sıvılarına dokunma yoluyla bulaşmaktadır.
➢Maymun çiçeği döküntüsü olan bir kişinin öksürmesi veya hapşırması
➢Maymun çiçeği döküntüsü olan biri tarafından kullanılan giysilere, yatak takımlarına veya havlulara dokunmak
➢Maymun çiçeği cilt kabarcıklarına veya kabuklarına dokunmak
Birleşik Krallık Saülık Güvenliği Ajansı, insanların vücudunun herhangi bir yerinde, özellikle de cinsel organlarında olağandışı kızarıklık veya lezyonlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Bu hastalığın bir tedavisi yoktur. Fakat çiçek hastalığı aşısının maymun hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Daha fazla teknoloji haberi için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz