Mahfi Eğilmez'den Türkiye Hiperenflasyona Koşuyor Uyarısı!

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Mahfi Eğilmez, küresel krize ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik buhran ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Mahfi Eğilmez'den Türkiye Hiperenflasyona Koşuyor Uyarısı!

Ekonomik problemler artık tüm dünyanın sorunu haline geldi. Günden güne seyrin negatifliğini artırarak ilerlemesi ve küresele yayılmasına dair Prof. Dr. Mahfi Eğilmez “Bugün küresel krizin üçüncü aşamasındayız ve önceki yıllara göre sistemi dengeleyen gelişmekte olan ekonomilerde krizin içine girmiş durumdalar.” dedi.

Ekonomist Prof. Dr. Mahfi Eğilmez, “Ekonomik krizin 1. Basamağında ABD vardı, 2. Aşamada gelişmiş ülkeler krizle karşı kalmıştı son olarak 3. Aşamaya gelindiğinde gelişme yolunda olan ülkelerde krizden nasiplenerek tüm küresel sistem krizle baş başa kaldı.” açıklamasında bulundu.

Gelişmiş Ekonomilerde büyüme mi yoksa enflasyon mu kararsızlığı

Küreselde merkez bankalarının agresif faiz kararı almaları enflasyonla mücadele kapsamında en dikkat çeken müdahale yöntemi olarak öne çıkarken, Parasal sıkılaşmaya gidilmesi ve sürekli faiz artışı ekonomik büyümede durgunlaşmaya neden olacak. Bazı ülkelerin ekonomilerinde küçülme yaşaması da kaçınılmaz duruyor.

Gelişmiş ülkelerdeki işsizlik rakamları çok ön planda yer almasa da faiz artışı ve parasal sıkılaştırma politikası nedeniyle küçülen ekonomilerde işsizlik patlak verecek.

Küresel Ekonomilerde Borç Batağı”

Prof. Dr. Mahfi Eğilmez, “ Küresel krizin yarattığı ağır tahribatı en açık biçimde yansıtan gösterge kuşkusuz kamu borç yükü, Avustralya ve Güney Kore’ yi hariç tutarsak bütün gelişmiş ekonomilerin tam anlamıyla bir kamu kesimi borçluluk batağında olduğunu görebiliriz. Bu durum artık borç alarak sistemi ayakta tutma olanağının tükendiğini gösteriyor. ”

Maastricht Kriteri'ni Sağlayabilen Ülke Yok

Bütçelerdeki dengesizlik gündemdeki yerine korurken genellikler tavan olarak kabul gören yüzde 3’lük Maastricht kriterine ait koşulları sağlayabilen bir gelişmiş ülke bulunmuyor. ABD, İspanya ve Birleşik Krallık’ta rakamlar tarihi seviyelere çıktı.

“Türkiye Hiperenflasyona Koşuyor

Yükselen enflasyon rakamlarının önlenememesi, CDS puanında ki hızlı yükseliş, tedarik zincirindeki bozulmaların etkisi, Euro/Dolar paritesindeki eşitlenme ile ihracatta zarar edilmesi vb. birçok faktör nedeniyle deyimi yerindeyse Türk ekonomisi yokuş aşağı yuvarlanıyor. Türkiye’nin 19 yıllık ekonomisini özetle değerlendiren Mahfi Eğilmez:

“Türkiye 2003-2010 yılları arasında yükselen piyasa ekonomileri arasında yıldızdı. 2014-2018 yılları arasında bu konumu yitirerek düşüşe geçti, 2018’ten sonra bu ekonomilerin en umutsuzları arasına girdi. Özetle Türkiye; 2003-2022 arasında bir kuyruklu yıldız gibi parlayıp söndü” ifadelerini kullanırken, Türkiye’nin yeniden yükselen bir ekonomiye dönüşmesi için bir takım değerlendirmelerde de bulundu: “sosyal, siyasal ve ekonomik alanların tamamında hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının yerleştirilmesinden başlayarak eğitimin bilimsel temele dayandırılmasına, güçler ayrımına, düşünce ve ifade özgürlüğüne dayalı bir demokrasinin yerleştirilmesine, laikliğin oturtulmasına, vergi ve teşvik sistemlerinin değiştirilmesine kadar uzanan bir yapısal reformlar paketinin uygulamaya konulması gerekiyor”

Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.

Bu tarz içeriklerin devamı için Parafesör’ü ziyaret edebilirsiniz.

 

Gönder
runtobet casino siteleri