SGK verilerine göre, Kasım 2022 itibariyle 89 sektörün yarısında ücretler enflasyon oranının altında kaldığı açıklandı.
Yeni yılın ücret zammını bekleyen yaklaşık 14 milyon özel sektör çalışanı, Şubat ayının başında ne beklediğini öğrenecek. Kasım ayı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilen kazançları incelendiğinde, sektörlerin çoğunluğunun son 1 yılda ücret artış oranlarının enflasyon oranının gerisinde kaldığı görüldü. SGK'ya bildirilen 89 sektörün yaklaşık yarısında, yani 45 sektörde ücret artışları Ekim ayında kaydedilen yüzde 85,5'lik yıllık resmi enflasyonun altında kaldığı görüldü. 21 sektör yalnızca çok sınırlı bir refah payı elde etti. Aynı dönemde yıllık ücret artışı yüzde 100'ün üzerine çıkan sektör sayısı ise 89 sektör içerisinde sadece 7'di.
Havayolu taşımacılığı sektörü, çalışanlar için ortalama 39 bin 166 TL aylık ücret ve yılda yüzde 153 oranında ücret artışı ile ilk sırada yer alıyor. Depolama ve taşımacılık destek hizmetleri sektörü ise ortalama 13 bin 845 TL ücret ve yüzde 112 oranında ücret artışı ile ikinci sırada konumlanıyor. Kok kömürü ve rafine petrol ürünleri üretimi, motorlu kara taşıtı ve römork imalatı, makine ve ekipman kurulumu sektörleri de ücret artışları bakımından ilk beşte yer alıyor. Ham petrol-doğalgaz çıkarma ve elektronik ürün imalatı sektörleri de yüzde 100 üzerinde ücret artışı bildirmiş durumda.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilen ücretlerin incelendiğinde, kanalizasyon işçileri yüzde 69 oranında ücret artışı ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada ise tütün imalatında çalışanlar yüzde 70 oranında ücret artışı ile yer alıyor. Havayolu taşımacılığı ve kok kömürü-petrol ürünleri imalatında çalışanlar ise ortalama ücret bakımından ilk 5'te yer alırken, ham petrol-doğalgaz çıkarımı, uluslararası örgütler ve temsilciliklerde çalışanlar, bilimsel araştırma faaliyeti gibi sektörlerde de yüksek ücret artışları görülüyor.
Son yılda ücret artışları yapılmış olan sektörler arasında, asgari ücretin yüzde 54 artışla 8 bin 506 TL'ye yükseltilmesi sonrası, bu seviyede veya buna yakın ortalama ücret alan sektörlerin sayısı 25'e ulaştı. Aynı zamanda, asgari ücretin altında ortalama ücret alan sektörlerin sayısı ise 11. Özel İnşaat faaliyetleri, Mobilya imalatı, Deri imalatı ve Yiyecek-içecek hizmeti gibi sektörler asgari ücretin altında ücretlendirilen sektörler arasında ilk sıralarda yer alırken, ev içi çalışan personel ve evde kısmi çalışanlar en düşük ücretli olarak SGK'ya bildirilen çalışanlar olarak sıralanıyor.