Kintsugi kırılan eşyayı altın kullanarak yeniden birleştirme sanatına verilen isimdir.
Kırılarak bütünselliği bozulmuş varlığı zedelenmiş ve belki de bir daha kullanılmayacak bir eşyayı yeniden birleştirme sanatıdır. Sadece birleştirmekle tamir etmekle kalmayarak, onu daha kıymetli kılan ona değer katan sanattır.
Kintsugi’nin bilinen geçmişi 15. yüzyıla dayanmaktadır. Bir rivayete göre Japonya’nın ordu komutanı Ashikoga “Shogun” Yoshimasa’nın çok sevdiği bir çay fincanı kırılır ve komutan bu fincanı tamir edilmesi için Çin’e gönderir. Fincan dönem koşulları göz önünde bulundurularak metal zımba ile onarılır. Lakin fincan komutanı memnun etmez.
Sadece iş görecek şekilde tamir edilen ve estetikten uzak bu fincan sonrasında Japonlar estetik ve farklı bir seramik onarımı ararlar. İşte bu şekilde, ihtiyaçtan doğan bu sanat, günümüze kadar ulaşır.
Kin altın, Tsugi ise birleştirmek demektir. Kırıkların arasındaki altın, kırılmış ve bozulmuş bir şeyin hâlâ değerli belki de eskisinden daha değerli olduğunu söyler.
Kintsugi ile kırık parçalara yeni bir yaşam, bir yaşam gayesi kazandırıyorlar bu şekilde. Kırık olana, kusurlu olana yeni bir yaşam armağan ediyorlar. Kintsugi’nin amacı kırık vazonun yeni gibi görünmesi değildir, kusurlarıyla güzelleşmesidir. Kintsugi aslında bir yeniden doğuş anlamı taşıyor.