Dünya Ticaret Örgütü’nden yapılan açıklamaya göre Rusya’nın Ukrayna’ ya savaş açması pandeminin yaralarını sarmaya çalışan küresel ekonomiye darbe vuracağına işaret ediyor.
Örgüt, emtia ticaretinde büyüme tahminini yüzde 3’e indirdi. 2023 yılı ticari büyüme tahminini yüzde 3,4 olarak açıkladı. Yaptığı değerlendirmeyi gıda güvenliği ve yeniden gündemde yer alan Covid-19 karantinalarına dayandırdı.
“Tarih bize dünya ekonomisini rakip bloklara bölmenin ya da en fakir ülkelere sırtımızı dönmenin refaha ya da barışa yol açmayacağını öğretti” şeklinde konuşan Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, “DTÖ ülkelerin kaba kuvvete başvurmadan farklılılarını tartışabilecekleri bir oturum yapılması için öncü bir rol oynayabilir ve bu bağlamda desteklenmeyi hak ediyor” dedi.
2023 yılı beklentilerinde normalleşme sinyalleri verildi.
Dünya Ticaret Örgütü, gelecek yılda ekonomide büyümenin kaydedileceğini öngörerek yüzde 2,8 rakamını paylaştı. Büyüme hızı 2023 yılına hızlanacak 3,2’ ye yükselerek son on yılın ortalaması üzerine yükselecek.
Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşın durmasına yönelik yaptırımların küresel ekonomideki etkileri hissedilebilir boyutlara gelmişken ticaret seyrinin bir süre sonra eski durumuna geldiği fark ediliyor.
Geride bıraktığımız son iki yılda ABD’nin Asya’dan gerçekleştirdiği emtia ithalatı, olağanüstü bir şekilde küresel ekonomi için önemli bir güç halindeydi.
Örgütün tahminlerinin gerçekleşmesi halinde, küresel finansal buhran sonrası on yıl süresinde 1,3 arasında devamlı olan ticaret büyümesinin yine aynı seviyelere ulaşacağı anlaşılıyor.
2020 yılında yapılan ve ilan edilen pandeminin ikinci dünya savaşından sonra en büyük ekonomik çöküşü işaret eden felaket senaryosu tahminlerinden daha iyimser olduğu görülüyor. Bu senaryonun gerçekleşmemesi için devletler olağanüstü ekonomik paketler açıklayarak destekleyici para politikalarını hayata geçirdiler.
Küresel ticaret DTÖ’nün tahminlerinin çok altında yüzde 5 gerilemiş 2021 yılında ise yüzde 9,8 düzelme göstermişti.
Covid-19 karantina haberleri ve Rusya’nın savaş hamleleri etkileri
2021 yılında uygulanan parasal genişleme nedeniyle tüketim ithalatı toparlanmaya başlamıştı ancak yeniden gündeme gelen karantina haberleri nedeniyle ekonomik dengeler yerine gelememişti.
Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla dünyaca kritik emtia piyasalarında tedarik zinciri aksadı. Bu durum bir süre daha devam edecek gibi görülmekte.
Çin hükümetinin, Covid-19 virüsünün yeniden yayılımına karşı uyguladığı sert karantina önlemleri büyümeyi ve ülkenin sağladığı ihracat ürünlerinin tedarikinin durma noktasına gelmesine neden olabilir.