Küresel piyasalar, ekonomilerle ilgili belirsizlikler nedeniyle yön arayışını sürdürürken, bugün ABD'de açıklanacak önemli ekonomik veriler odak noktası olacak.
Küresel piyasalar, ekonomilerle ilgili karışık sinyaller veren şirket finansal sonuçları nedeniyle yön arayışını sürdürürken, bugün odak ABD'de açıklanacak önemli makroekonomik verilerde. Resesyon endişeleri hala fiyatlamaları etkilerken, şirket finansal sonuçlarının sonucunda hisse ve sektör bazlı ayrışmalar artmaktadır. Örneğin, dün ABD'de 2022 dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Boeing, iş gücü ve tedarik zincirindeki bozulmalar nedeniyle adet başı 1,75 dolarlık bir zarar açıkladı.
Piyasalar kapalıken, sonuçlarını açıklayan elektrikli araba üreticisi Tesla, gelirlerini %37 oranında artırarak 24.3 milyar dolara çıkardı. Bu beklentilerin üzerinde bir sonuç oldu. Ancak, diğer şirketler de açıkladıkları sonuçlarla borsaların yönünü belirleyebilir. Bugün, ABD'de açıklanacak GSYH verisi takip edilecek. Piyasa beklentileri, çeyreklik büyümenin %3.5 olması yönünde.
Analistler, bugün açıklanacak ABD GSYH verisi ile birlikte ekonominin gidişatına ilişkin sinyallerin piyasalarda oynaklığa neden olabileceğini belirtiyor. Kişisel tüketim harcamalarının Fed'in para politikalarını etkileyebileceğine dikkat çeken analistler, gelecek hafta politika faizini 25 baz puan artırmasının piyasalarda beklendiğini söylüyorlar. Mart toplantısında da faiz artışı ihtimali güçlü olmasına rağmen, bankanın faiz artışlarına ara verme ihtimali de bulunuyor. Aynı zamanda, 3 aylık hazine bonosu ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın yüksek seyretmesi resesyon endişelerinin hala güçlü olduğunu gösteriyor ve bu durum doları diğer para birimleri karşısında zayıflatıyor.
Piyasalarda, ekonomilerin durumuna ilişkin karışık sinyaller ve endişeler devam ederken, bugün ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler önem taşıyor. Özellikle, ABD GSYH verisi yatırımcıların dikkatini çekiyor ve piyasa beklentileri çeyreklik yüzde 3,5 büyüme yönünde. Analistler, bu verinin para politikaları üzerinde etkili olabileceğini ve ekonominin gidişatına ilişkin sinyallerle piyasalarda oynaklığın artabileceğini ifade ediyor.
Aynı zamanda, Fed'in gelecek hafta politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakıldığını ve mart toplantısında da 25 baz puanlık faiz artış ihtimalinin güçlü olduğunu ancak piyasalarda bankanın martta faiz artışlarına ara verebileceğine yönelik tahminlerin de bulunduğunu belirtiyorlar.
Son olarak, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmelerin etkisiyle Avrupa borsalarında dün satış ağırlıklı bir seyir öne çıktı.
Son gelişmelerin bölgede riskleri artırabileceği endişesiyle, pay piyasaları düşüş eğiliminde hareket etti. Örneğin, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,16, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,08, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,03 geriledi. Ancak, Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.
Asya piyasaları da karışık bir seyir izledi. Örneğin, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 yükseldi. Çin piyasaları ise hala kapalı.
Türkiye'de, BİST100 endeksi dün yatay seyretti ve yüzde 1,28 değer kaybıyla 5.297,77 puana gerilerken, dolar/TL ise 18,7985'ten kapandı. Bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu ve Para Politikası Kurulu toplantısı özeti takip edilecek. Ayrıca, yurt dışında ABD'de büyüme ve yeni konut satışları gibi veriler de izlenecek. Analistler, BIST 100 endeksinde 5.350 ve 5.500 seviyelerinin direnç, 5.100 puanın destek olarak konumlandığını belirtiyor.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.30 Türkiye, TCMB Enflasyon Raporu
14.00 Türkiye, TCMB PPK Toplantı Özeti
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
16.30 ABD, 4. çeyrek GSYH
16.30 ABD, aralık ayı dayanıklı mal siparişleri ve dış ticaret dengesi
16.30 ABD, kasım ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi
16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
18.00 ABD, aralık ayı yeni konut satışları