Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) muhtemelen yumuşak tutumunu ve Çin'in ilk kez sınırlarını açmasından dolayı pozitif bir trend izliyor.
ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verileri, beklentilerin üzerinde bir artış gösterirken, ücretlerin yavaşlaması ve çalışma saatlerinde bir gerileme Fed'in şahin para politikalarında yumuşama eğilimine işaret ediyor. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde risk iştahı yüksek seyrediyor.
Fed, tarım dışı istihdamın aralıkta 223 bin artış göstermesiyle birlikte beklentileri aşması ve ücretlerin yavaşlamasıyla birlikte, şahin para politikalarında yumuşamaya gidebileceği beklentisi oluştu. Analistler, TÜFE verisinin perşembe günü açıklanacağını ve varlık fiyatlarında oynaklık yaratabileceğini belirtirken, enflasyon baskısının azalacağına yönelik beklentilerin güçlendiğini ifade etti.
Bu hafta ABD'de, bankacılık sektörünün bilançoları açıklanmaya başlarken, JP Morgan ve Bank of America gibi büyük bankaların finansal sonuçları bekleniyor. Ayrıca, Çin ekonomisinin bu yıl tekrar hızlanacağına dair beklentiler nedeniyle emtia fiyatları yükselirken, 3 aylık bono faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 100 baz puanın üzerine çıktı.
Brent petrolün fiyatı bu hafta yüzde 1,2 artışla 79,6 dolara, bakırın libresi ise yüzde 1,2 kazançla 3,8 dolara yükseldi. Altının ons fiyatı da 1.879,5 dolarla 9 Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesini test etti. Bu gelişmelerle New York borsasında S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları da yeni haftaya yükselişle başladı.
Avrupa'da, piyasalar cuma günü pozitif bir eğilim izlerken, enflasyon verilerindeki gerileme risk iştahının artışına önemli katkıda bulundu. Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikalarında gerilemenin önemli bir alan açtığını ancak enflasyonun hedefinin hala çok üzerinde olduğunu bildirdi. ECB'nin faiz artışlarında yavaşlamaya gideceğine yönelik beklentiler de güçlendi ve Avro Bölgesi'nde ekonomik aktivite ile ilgili endişeler verilerle desteklendi.
Asya borsaları, Çin'in uçuşlara tekrar başlaması ve ekonomik büyümeyi öncelik haline getirmeyi planlamasıyla yükseldi. Cuma günü, Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1,68, Şanghay Bileşik yüzde 0,76 ve Shenzhen Bileşen yüzde 0,8 arttı. Güney Koreli Kospi yüzde 1,82, Kosdaq yüzde 1,4 değer kazandı. S&P/ASX 200 yüzde 0,65 yükseldi. Japonya piyasaları, Coming of Age Günü nedeniyle kapalıydı.
Asya piyasaları, Çin'in karantina tedbirlerinin kaldırılmasının yanı sıra Jack Ma'nın Ant Grup yönetiminden çekilmesine yönelik haberlerle pozitif bir seyir izledi. Bu hafta sonu, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 yükseldi. Japonya piyasaları tatil nedeniyle işlem gerçekleştirmedi. Bu gelişmeler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin kaldırılmasının sağlık sistemi üzerindeki yükün artması nedeniyle oluşan endişeleri bir nebze azaltmayı amaçlıyor.
Türkiye'de, Borsa İstanbul'daki alış ağırlıklı seyir sonucu BIST 100 endeksi, yüzde 4,41 değer kazanarak günü 5.341,96 puanla tamamladı. Paralelinde, dolar/TL kuru da yüzde 0,2 düşüşle 18,7233 seviyesinden kapandı ve bugün bankalararası piyasada 18,7770'ten işlem görmeye devam etti.