Küresel piyasalarda açıklanan bilançolar nedeniyle oynaklık artarken, bugün gözler ABD'de yayımlanacak istihdam verilerine çevrildi.
Avrupa Merkez Bankası faiz kararında değişikliğe gitmezken, karar sonrası yatırımcılar açıklamaları şahin olarak değerlendirildi.
İngiltere Merkez Bankası 25 baz puan faiz artışına giderken, tahvil piyasalarında sene sonuna kadar ECB'nin 40, BoE'nin ise 100 baz puan faiz artıracağı fiyatlanmaya başladı.
Dün, ABD'de açıklanan bilançolarda karlılığın beklentilerin altında gerçekleşmesiyle New York borsasında teknoloji hisselerinde satış dalgası yaşanırken, piyasalar kapandıktan sonra tepki hareketi geldi.
Amazon ve Snap gibi şirketlerin bilançolarda beklentilerin üzerinde gerçekleşen karlılıklar vadeli işlem piyasalarında yukarı yönlü hareketler yaşandı, Snap'in vadeli işlem kontratında yükselişi yüzde 60'lara yaklaştı. Amazon'un geliri, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 9 yükseliş ile 137,4 milyar dolar olurken. E-ticaret devinin 2020'nin dördüncü çeyreğinde 14,09 dolar olan hisse başına karı ise geçen yılın aynı döneme göre 27,75 dolar oldu.
Bugün takip edilecek istihdam raporundaki verilerinin ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararlarında önemli ağırlığı bulunması sebebiyle piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı bekleniyor.
Para politikalarına ilişkin resim netleşirken, petrol fiyatlarında yükseliş eğiliminin devam etmesi dikkat çekiyor. ABD'de Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili, kısıtlı arza karşı petrol ürünlerine olan talebin yükselmesiyle 2014'ten bu yana ilk kez 90 doların üzerinde işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı da Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 91,1 dolarda bulunuyor.
New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 2,44, Nasdaq endeksi yüzde 3,74 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,45 değer kaybı yaşadı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları ise yeni günde alıcılı devam ediyor.
Avrupa'da dünkü merkez bankası kararları sonrası varlık fiyatlarında oynaklığın önemli ölçüde arttığı görülüyor.
ECB'nin şahinleşmesiyle bölge ülkelerinin tahvil piyasalarında satış baskısı yaşanırken, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,14, Fransa'nın 10 yılık tahvil faizi de yüzde 0,55 ile Mart 2019'dan bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.
Euro/dolar paritesi de yükseliş eğilimini üst üste beşinci güne taşıdı.13 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olan 1.1470'ten işlem görüyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ise bölgede risk iştahını azaltan ana etken olmaya devam ediyor.
Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,57, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,54 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,09 değer kaybı yaşadı. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlerde ise pozitif devam ediyor.
Asya'da, ABD'deki vadeli işlem piyasalarının yükseliş eğilimine paralel pozitif seyir devam ediyor. Dün yeni yıl tatilinden dönen Güney Kore'ye bugün Hong Kong da katılırken, hafta boyunca kapalı olan Hong Kong borsasındaki yükseliş yüzde 3'lük değer artışı yaşıyor.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,61 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,38 primlendi.
BIST 100 endeksi dün yüzde 2,21 değer kaybı yaşayarak 1.957,690 puana düşerken, Dolar/TL ise dün yüzde 0,7 yükseliş ile 13,5688’e çıkmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,57 seviyesinde bulunuyor.
Analistler, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin bilanço açıklamalarının yoğunlaşmaya başladığı belirtilerek, bu dönemde hisse bazlı oynaklıkların artabileceğini ifade etti.
Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya'da fabrika siparişleri ve ABD'de istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin yakından izleneceğini belirtti.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.990 ve 2.030 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini, 1.920 ve 1.880 puanın destek konumunda bulunduğunu belirtti.