Türkiye dünya enflasyonun da 5. sırada
Merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için varlık alımlarını sonlandırmaya başlaması ve tahvilleri yükseltmesi tahvvillerde satış dalgası getirerek birçok büyük ekonomide tahvil gelirlerini bir hayli yükseltti. Bunun sonucunda ise negatif faizli toplam borç Aralık 2021 ortasında ki 14 trilyon dolar düzeyinden 2.7 trilyon dolara geriledi.
Yatırımcıların borçlanması için merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için verdiği borçalar 4 ay içinde 11 trilyon dolar erimiş oldu.
Nominal getiri yükselse de enflasyon reel getiriyi eritiyor
Uzmanlar yatırımcılara üstüne para verilen negatif faizli borçlanmadaki bu ani düşüşün, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi büyük merkez bankalarının enflasyonla mücadele amacıyla varlık alımlarını sonlandırmaya ve faizleri yükseltmeye başlamasından - veya planlamasından - kaynaklandığını aktarıyor. Fidelity International Makro Stratejiler Direktörü Salman Ahmed, negatif faizli borç stoğundaki bu sert düşüşün yüksek enflasyondan kaynaklandığını belirterek “Evet nominal (tahvil) getirileri yükseliyor ancak uzun vadeli yatırımcı reel getiriye bakar. Asıl önemli olan enflasyondan arta kalan getiridir ve şu anda enflasyon çok çok yüksek” diyor. 10 yıllık ABD tahvilinde getiri yüzde 2,827 ile 3 yıldan uzun bir sürenin zirvesindeyken, 10 yıllık Almanya tahvili Bund’un getirisi de yüzde 0,84 ile 8 yılın zirvesinde. İngiltere’de de 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,89’la 7 yılın zirvesinde. Euro Bölgesi’nde mevduat faizi yüzde -50’de.
Düşüşte büyük pay Euro bölgesinin
Aralık ayından Nisana kadar yaşanan satışların büyük çoğunluğu euro bölgesi'nden geldi. Aralık ayı itibariyle Almanya tahvilleride dahil toplam negatif tahvil stoku 7 trilyon dolar oldu.Bu rakam şuan 400 milyar dolara düştü.
Negatif tahvillerin yüzde 80'i Japonya'da
Fed, ECB ve BoE’nin sıkılaşma döngüsüne katılmamakta direnen Japonya küresel ekonomideki negatif faizli tahvil stokunun yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.
Enflasyonda dünya beşincisiyiz
Enflasyon gelişmiş ekonomiler için de sorun haline gelmeye başlasa da, Bu ekonomilerin enflasyon oranlarında görelen rekorlar Türkiye'ye göre çok daha düşük seviyede kalıyor.Tüketici enflasyonu mart itibariyle ABD’de yüzde 8,5 ile 40 yılın, İngiltere’de yüzde 7 ile 30 yılın, Almanya’da yüzde 7,6 ile 40 yılın ve Euro Bölgesi’nde yüzde 7,5’le tarihi zirvesine çıkmış durumda.
Fakat artan gıda ve enerji fiyatları gelişmekte olan dünyada çok daha sert yükselmekte.Türkiye dünya genelinde enflasyonu en yüksek 5. ekonomi. 2019’dan bu yana siyasi krizle boğuşan ve pandemi ve savaş öncesinde de fiyatların arttığı Sudan son açıklanan enflasyon verisi (Eylül 2021) yüzde 365. 2017’de temerrüte düşen Venezuela yüzde 284’ü aşan Mart 2022 enflasyonuyla 2. sırada. Krizden çıkamayan Lübnan yüzde 214 enflasyonuyla 3. yüzde 72 enflasyonuyla Zimbabwe 4. sırada. Yüzde 61,1 enflasyonuyla Türkiye ise tüketici fiyatlarının en yüksek olduğu 5. ekonomi.