Gelişen ülke piyasalarında hisse senetlerinde yaşanan kayıplar 2020 yılında başlayan pandemi dönemini geçti. Majör para birimlerindeki çakılma 2008 küresel krizi de geride bıraktı.
Küresel sıkılaşma döngüsünün sert bir şekilde sürmesi yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasına neden oluyor. Yapılan değerlendirmelerde trilyonlarca doları bulan kayıplardan söz edilmekte. Tüm gelişen ülke varlıkları bu yıl negatif getiri pozisyonunda kalacak gibi duruyor.
Neredeyse yüzyılda bir görülen bir yüksek enflasyon sarmalıyla boğuşan küresel merkez bankaları, faiz artırımlarını sert bir şekilde sürdürmesiyle, küresel büyüme beklentileri düştü. Bu sebeple gelişen ülke varlıklarından kaçışlar da hızlandı. Rusya'nın birde Ukrayna işgalini başlatması sonrası, ABD ile Çin ilişkilerinin de gerilmesiyle yatırımcılar riskli gördüğü piyasalardan daha fazla uzaklaştı.
Londra merkezli AllianceBernstein Gelişen Piyasa Araştırma Müdürü Adriaan du Toit "Gelişen piyasalar sermaye maliyetlerindeki artış, küresel likiditenin azalması, Ukrayna'daki savaş ve Çin ekonomisinin zayıf performansı gibi çeşitli dış faktörlerin etkisiyle baskı altında. Bu denkleme dolardaki güçlenme de eklendiğinde gelişen ülke varlık fiyatlarında rahatlama olacağını söylemek daha da güçleşiyor" açıklamasında bulundu.
Bloomberg'in Gelişen Piyasa Hard Currency bono endeksi Eylül ayında 2021'deki zirvesinden yüzde 22 geriye geldi. Endeksteki bu düşüş, yaklaşık 670 milyar dolarlık bir kayba tekabül ediyor.
İlginizi Çekebilir: Doların Güçlenmesiyle ABD Tahvilleri Ralli Yaptı!
MSCI Gelişen Ülke Para Birimleri Endeksi Ağustos ayının sonundan bu yana yaklaşık yüzde 4 düşüş kaydetti. Bu düşüş on yıldan uzun sürenin ardından en büyük aylık kayba denk geliyor. Endekste yıl başından beri de düşüş yüzde 9'a gelmiş durumda. Böylece endeks, 2008'deki kriz döneminde görülen yüzde 8,7'lik düşüşü de geçerek rekor tazeledi.
Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki kırılganlığa dikkat çeken Societe Generale Stratejisti Phoenix Kalen, Doğu Avrupa para birimleri ve rand'ın en kırılgan para birimleri olduğunu aktardı.
Kalen "Rusya'nın seferberlik ilan etmesi, 2 ülke arasındaki çatışmaların artması sonrası jeopolitik riskler devam edecek. Savaş dramatik biçimde artarak devam ederken çoğu kırılgan para birimi için yakında işler tersine dönmeyecek" ifadesinde bulundu.
MSCI Gelişen Ülke Hisse Senedi Endeksi yıl başından bu yana yüzde 29 düşerek 2008'den beri en büyük kayba ilerledi. Sadece geçen ay endeksin değeri yaklaşık 1,68 trilyon dolar eridi.
TD Securities Portföy Yöneticisi Cristian Maggio "Küresel koşullar, bir yandan büyüme endişeleri, diğer yandan ABD ile diğer ülkelerdeki dirençli makro veriler arasında kırılgan bir dengede kalmaya devam ediyor. Piyasada yeni düzeltmeler görülmesi çok olası" dedi.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.