Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC), kripto para sektöründeki dolandırıcılıkların nasıl tespit edilebileceğine dair yaptığı açıklamaları yayımladı.
Kripto para hizmetleri ve kripto paralar oldukça yaygınlaşırken sektördeki dolandırıcılık olayları da artıyor. Bu duruma yönelik olarak dolandırıcılık olayları ile mücadele etmek isteyen Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC), kripto para sektöründeki dolandırıcılıkların nasıl tespit edilebileceğine dair açıklamalarını yayımladı. Buna göre ASIC, kripto para dolandırıcılıklarını tespit etmenin 10 yolunu liste halinde sundu.
10 maddede kripto para dolandırıcılığının nasıl tespit edilebileceğini belirten Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC) öncelikle, Avustralyalıların 2022 senesinde 2021 senesinde kaybetmiş olduğu 701 milyon dolardan daha fazlasını yatırım dolandırıcılığıyla kaybettiğini belirtti. Öyle ki konu üzerine açıklama yapan ASIC Başkan Yardımcısı Sarah Court, bu durumu ve bu miktarları son 2 ila 3 yılda yatırım dolandırıcılıklarına karşı eğilimin artışına bağladı.
Bunun haricinde ise ASIC, kripto para dolandırıcılıklarını 3 ayrı kategoriye ayırdı. Bu kategoriler arasındaki 1. kategori, kurbanın gerçekten varlıklara yatırım yaptığına inandığı ancak kripto para borsasının ya da alımın yapıldığı web sitesinin sahte olduğu dolandırıcılıklara ilişkin dolandırıcılıklara ilişkin iken 2. kategori, kara para aklama faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla sahte tokenlerin kullanılmasına ilişkin dolandırıcılıklar olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak belirtilen 3. kategori ise kripto para birimleri ile hileli ödemeler yapılması olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye'de de örnek olarak gösterilebilecek olan ve adını kripto paralarla ilgilenen ya da ilgilenmeyen herkesin bildiği Thodex vurgunu ise bu kategoriler arasında herhangi birine yerleştirilecek olsaydı, 1. kategoriye yerleştirilebilirdi. Öyle ki Thodex vurgununda uygulanan dolandırıcılık yöntemi tam olarak 1. kategoride belirtilenlere uymasa da bu 3 kategori arasından en çok 1. kategoriye uygun olarak gösterilebilir. Thodex vurgununu özet geçmek gerekirse yatırımcılar borsadan varlıklarını çekememiş ve borsada işlemler durdurulmuştu. Ardından ise kripto para borsasının kurucusu Fatih Özer'in yurt dışına kaçtığı haberleri ile birlikte durumun bir yatırım dolandırıcılığı olduğu anlaşılmıştı. Haberin konusu olan ve ASIC'in paylaştığı bu yöntemlerin ise, Thodex ve benzeri dolandırıcılıkların tespitine ilişkin olduğunu tekrardan belirtmekte fayda var.
Konu üzerine ASIC, bir kripto dolandırıcılığının en önemli belirtilerinin herhangi bir yerden birdenbire bir teklif gelmesi, sahte ünlü reklamları ve sadece sanaldan tanıdığınız birinin kripto para istemesi olduğunu belirtmekte.
Bunun dışında ise ASIC, diğer belirtilerin; finansal hizmetler için kripto para ödemesi istenmesi, fonlara erişmek amacıyla daha fazla para istenmesi, vergi amaçlı olarak yatırım kazançlarından stopaj alınması ve bedava para veya garantili yatırım getirilerinin teklif konusu olması olduğunu belirtti.
ASIC bu yöntemler haricinde ise dolandırıcıların, kurbanları web sitelerine kripto para aktarmaları için baskı yaptığını da belirtti. Özellikle bu tarz sorunların önlenmesi amacıyla ASIC, yatırımcıların Apple Store ya da Google Play’de listelenmemiş olan web uygulamalarını kullanmamaları gerektiğini de belirtti.
Ayrıca bu tarz yöntemlerden kaçınmak için doğrulanmamış olan hiçbir site ve borsada işlem yapmanın da tehlikeli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Son olarak da belirtmek gerekir ki, herhangi bir yatırım yapmadan önce yatırım yapılacak olan yerin ve kripto paranın kapsamlı bir şekilde araştırılması tavsiye edilmektedir.