Konut kredisi çekmek isteyen vatandaşlara müjde niteliğinde haberler gelmeye başladı. Konut kredisi çekmek isteyenler detaylar burada.
Konut kredisi almak isteyen vatandaş sayısı elbetteki bir hayli fazla. Kimisi yatırımcı kimisi ise kendi kullanımı için konut sahibi olmak istiyor. Pandeminin başından itibaren hemen her geçen gün zamlanan konut fiyatları ile birlikte kiralar da benzer şekilde yükseliş gösterdi. Kiraların piyasa üzerinde artış göstermesinin ardından yatırım amaçlı kullanmak üzere konut sahibi olmak isteyen yatırımcı sayısı ise Türkiye tarihinin zirvesine ulaşmış durumda.
İstanbul'da ortalama kira fiyatları son 2 yılda yüzde 320 artış gösterirken ev sahiplerinin sürekli kira artışı yapmasıyla bu oran her geçen gün artış göstermeye devam edeceğe benzemekte.
Hal böye olunca devlet elinin bu taraflara temas etmesi kaçınılmaz hale geldi. Önce TOKİ projeleri ile birlikte konut sahibi olmak isteyen milyonlara yatırım fırsatı tanınmıştı. TOKİ'den ev sahibi olamk isteyen yaklaşık 7 milyon vatandaşın ilgisinin artışının giderek büyüdüğü gözlemlendi. Ayrıca hem konut nem de kredi faizlerinin artış yükseliş göstermesinin ardından münferit şekilde ev almak neredeyse imkansız hale geliyor. Öyle ki kredibilite miktarı konut kredisinde 300 bin TL seviyelerinde kaldı. Son 2 yılda yüzde 320 artan kira oranlarının ardından konut kredilerinin sabit kalması ile birlikte Ekim 2022'de konut piyasası adeta çakıldı. Türkiye'de yaklaşık son 10 yılın en az konut satışı Ekim 2022'de gerçekleşti.
Durum böyle olunca bankalar kolları sıvadı. Yeni başlayacak olan kampanyalar ile birlikte konut kredisi alabilen vatnadaşlara 3 farklı kampanya ile birlikte konut kredisi verilecek.
* Öncelikli olarak kredi puanınız çok önemli. Konut kredisi alırken ödeme konusunda bankaya kendinizi ispat edebilecek durumda olmalısınız.
* Kredi puanınızı öğrendikten sonra birçok farklı bankadan farklı faiz oranları ile karşılaşabilirsiniz. Konut kredisi faiz oranlarını karşılaştırmalı ve size en uygun gelen banka faiz ve taksit sayısına ulaşmalısınız.
* Konut kredisi alırken unutmamanız gereken en büyük unsur söz konusu evin değerinin yalnızca yüzde 80'ı oranda kredi alabilirsiniz. Örneğin 1 milyon liralık bir ev satın alacaksınız ve bunu konut kredisi ile almak istiyorsanız en fazla 800 bin liralık bir kredi çekebilirsiniz. Bazı bankalarda kalan kısmını ihtiyaç kredisi ile birlikte tamamlama fırsatı tanınsa bile genel itibariyle yüzde 80 oranında konut kredisi alma hakkınız bulunmakta.
* Bankanın söz konusu eve kredi çıkartabilmesi için konut kredisine uygun görülmek gerekmektedir. Bunun için ise satın alacağınız konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifaki tapusunun bulunması gerekir.
* Kat mülkiyeti olan ve talip olduğunuz ev için kredi miktarınız, gelir seviyenize ve ekspertiz raporunun sonucuna göre belirlenmektedir. Yani geliriniz istediğiniz evin kriterlerine uygun değilse konut kredisi istediğiniz oranda çıkmayabilir.
* Konut kredisi çoğu zaman evin tamamını karşılamayacağı için belirli oranda bir peşinata sahip olmanız gerekmektedir.
* Peşinata sahip değilim fakat ev almak istiyorum diyen vatandaşların ise bulduğu birkaç çözüm bulunmakta.
Örneğin;
1- Peşinat için ihtiyaç kredisi kullanmak
2- İpotek göstererek kredi kullanmak
3- Projelerin peşinat kampanyalarını araştırmak
Konut kredisi çekme işlemleri neredeyse ihtiyaç kredisi çekmekle aynı duruma gelmiş durumda. Öyle ki artık oturduğunuz yerden telefon kullanarak bile başvuru yapmak mümkün. Bu konuyu telefon yoluyla halledebileceğiniz gibi kredi tutarına göre banka sizi fiziki ofise davet edebilir. Burada ise tüm idari işlemlerde olduğu gibi Nüfus Cüzdanıi İkametgah, Gelir Belgesi istenebilir.
Konut Kredisi Kampanyası içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, hazırlanacak kampanya ilişkin olarak Türkiye'nin önde gelen müteahhitleryle bir araya geldi. Konu kampanyasına ilişkin beklentilerini anlattı. Bu görüşme ise 12 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşti.
Sektörden edinilen bilgilere göre Aralık 2022'de Konu Kredisi Kampanyası görücüye sunulacak. Kampanya kamu bankaları öncülüğünde başlayacak ve devam eden süreçte özel bankalarında bu kampanyaya katılım göstermesi beklenmekte.
Tüm gelir gruplarını hedefleyen kampanya 3 ayrı özelliğe ayrılmış durumda.
1- ALT
2- ORTA
3- YÜKSEK
gelir grubunun da faydalanabileceği şekilde dizayn edilmekte.
Konut Kredisi Kampanyasında faiz oranları yüzde 0,69 ile 1,20 arasında olması genel beklenti olmuş durumda. Kampanyanın asıl hedef kitlesi olarak ise düşen yerli talebin yeniden hareketlendirmeye çalışmak. Söz konusu kampanya ile birlikte ilgi artışı yaşanırsa duraksamanın yaşandığı inşaat sektöründe yeniden hareketlenme söz konusu olacak ve bekleyen birçok proje hayata geçirilebilecek.
Invest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, sektörün yavaşlamasında ekonomik etkenler kadar krediye ulaşımdaki kısıtlamaların da ciddi etken olduğunu dile getirdi. Konut piyasasında sektöre yönelik yeni paketlerin geleceği ve bu üç ayrı paket ile üç farklı faiz sisteminin uygulanacağına dikkat çekti.
Konut Kredisi Kampanyasında 3 farklı faizin 0,69 ile başlayıp 1,20'ye kadar yükselmesi beklendiğini dile getiren Uçar, BDDK kısıtlama getirmeden önce arz talep dengesinin var olduğunu fakat kısıtlamanın ardından işlerin bir anda alt üst olduğunu dile getirdi.
Yerli yatırımcının kısıtlamalar öncesinde faiz oranlarının uygun, enflasyonun ise yüksek olduğunu görmesi ile birlikte gayrimenkul almaya sıcak baktığını fakat şimdilerde ise neredeyse hiçbir yatırımcının buna sıcak bakmadığının dikkatini çekiyor.
Vatandaşların krediye ulaşamamaya devam etmesi durumunda inşaat ve konut sektörünün durma noktasına gelineceğini dile getiren Uçar, söz konusu kampanya ile birlike 2023'ün ilk 3 aylık sürecinde inşaat sektörüne ciddi bir hareketlilik katılabileceğini dile getirdi.
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, şuanda 2022 yılında hayata geçirmek için ruhsatı alınmasına rağmen başlanılamayan 3 adet büyük projenin olduğunu dile getirdi.
Bin konutluk 3 projenin yalnızca en küçüğüne başlanabildiğini geriye kalan yüzde 80'lık bölümün ise hala başlanamadığı çünkü talep görmediğini dile getirdi.