, yabancıya satış oranlarında meydana gelen azalış ücret yükselişlerine etkisinin genele yayıldığını belirtirken, diğer bir etken ise vatandaşlık şartlarına gelen yeni düzenleme olarak gösterilmekte.
Konut sektörü, fazla enflasyon, alım gücündeki azalış, çoğalan giderler, finansman problemi, jeopolitik sıkıntılar ve resesyon beklentileriyle dolup taşan bir seneyi geride bırakacak. Veriler ise sektördeki kırılganlığa vurgu yapıyor.
TÜİK Ekimde konut satışlarında senelik %25,3’lük ve ipotekli konut satışlarında ise %52,7'lik bir azalış olduğunu belirtti. Türkiye geneline bakıldığında ilk el konut satış rakamı, ekimde önceki seneye oranla %22 düşerken, ikinci el konut satışlarının da ise %26,7 civarında düştüğü görüldü.
Verilerde, uyruklarına göre en fazla konut satışı Rusya vatandaşlarına yapıldığı belirtildi. Ekim ayında Ruslar Türkiye'den 2 bin 23 konut aldı. Rusya vatandaşlarını sırasıyla 498 konut ile İran, 310 konut ile Irak ve 216 konut ile Ukrayna vatandaşları takip etti.
Diğer bir yandan verilerde yabancıya yapılan konut satışları dikkat çekiyor. TÜİK’in 2021-2022 yabancıya konut satışları karşılaştırıldığı zaman, özellikle senenin ikinci çeyreğinden sonraki azalış dikkat çekici.
Konut Fiyatlarındaki Artış Yabancıların Moralini Bozuyor
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut fiyatları yükseldi, 1 senelik zaman diliminde 3 kat fazla artış yaşandı. Bu yabancılar için de bir yükseliş. Konut ücretlerindeki artma yabancılar için de bir moral düşüklüğüne yol açıyor olabilir” dedi.
Ayrıca Yönel vatandaşlık başvurusunda alınacak gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının da bu husus üzerinde oldukça etkili olabileceğine vurgu yaparak buradaki havuzun daraltıldığını söyledi.
Rusya Olmasa Durum Daha da Kötüye Gidebilirdi
Konut satışlarında Rusya etkisinin olması ise adetlerin daha az seviyelerde kalmaması için çok önemli.
Yönel Maya, “Rusya’nın geçen senelerdeki satış ortalamalarına bakıldığı zaman, 800 adetlerden iki binlere çıkan bir satış gerçekleştirilmiş. Rusya etkisi sayesinde 5 bin 400 bandına çıkmak büyük bir başarı zira toplam içindeki payı %5’lere gelmiş vaziyette” ifadelerini kullandı.
Konuta Eskisi Gibi Yoğun Bir Talep Yok
Rusların eski zamanlarda da ilgisinin bulunduğuna dikkat çeken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise savaşın etkisinin en fazla kiralık konutlarda görüldüğünü söylüyor.
Son çeyrekte bütün satışlarda bir azalış olduğunu belirten Aşa, fiyatların alım gücünün oldukça üstünde olduğunu söylüyor. Bu husus talebin düşmesine sebebiyet veriyor. Yoğun talep döneminin artık bittiğini söyleyen Aşa, “Satışları adet bazında değerlendirmek gerek. Yüzdesel bakmak yanıltıcı olabilir” dedi.
Yabancılar Ülkeler Arası Fiyat Kıyaslaması Yapıyor
Yabancılar ülkeler arasında fiyat kıyaslaması yapmaya başladı. Fiyatların yüksekliği, yabancı yatırımcılar için ülkeler arası kıyaslamalar yapmasını da beraberinde getiriyor. Yönel Maya, yabancı konut satışlarında son zamanlardaki en hareketli bölgelerin Portekiz, İspanya, Yunanistan olarak gösteriyor.