Köleler hakkında bilmediklerinizi sizin için derledik.
Demokrasiyi dünyaya biz getirdik diyen ABD ve medeniyeti dünyaya öğrettiklerini savunan Avrupa, köleliği kabullenen ülkelerdir. Batı başkentlerinde hayran kaldığınız o kaldırımlarda, yollarda geçmişteki milyorlarca kölenin kanı bulunuyor. Avrupa' ve ABD'de aileler parçalandı, kabileler yerlerinden sürüldü, kaynaklar sömürüldü.
1525-1866 yılları arasında Afrika'dan gemilerle birlikte Avrupa ve Amerika'ya yaklaşık olarak 12,5 milyon insan, köle sıfatıyla götürüldü. Ailelerinden zorla alınan insanlar, gemilerin kalkacağı karargâhlarda toplanınca ilk olarak yaptıkları bitten korunmak için tıraş etmekti. Tıraş edilen insanlar ardından damgalanırdı. Kimisi şiddet görür, kulağı kesilirdi.
Götürülen 12,5 milyon köleden ziyade 1 milyon insan da burda katledildi. Ayrıca karargaha gelirken aç yürüttükleri veya gösterdikleri şiddete dayanamayan 4,5 milyon kişi de öldü. Gemiye bindirilen 12,5 milyon köleden yaklaşık %20'si bir daha karaya ulaşamayacaktı. Gemideki beyaz tenli kaptanlara sıkı paketçi lakabı verilirdi. Kaptanlar, güvertenin altına normalden 2-3 kat daha fazla köleyi zorla sıkıştırdıkları için bulaşıcı hastalıklar ortaya çıktı. Yaptıkları yolculuklarda 600 insanı gemiye aldıkları oldu. Dolayısıyla hijyensizlikten ötürü hastalık da arttı.
Gemi tıklım tıklım olduğu için 2 ay süren yolculuklarda insanlar hareket bile edemezdi. Adım atacak yerleri olmadığı için kendi dışkılarında ve sidiklerinde uyuyup kalırlardı. Afrikalılardan yaklaşık 1 milyon 800 bini Atlas Okyanusundaki orta geçit olarak da bilinen yerde hayatlarını kaybettiler. İnsanları korkutup sözlerinden çıkmasınlar diye bazılarını da okyanusa atarak boğulma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktılar.
Afrikalı insanlar, hayatlarında hiç beyaz insan görmemişlerdi. Karşılaştıkları bu eziyetle de beyaz tenlilerin yamyam olduklarını düşündüler. Ordan kurtulmak isteyen Afrikalıların çoğu öldüklerinde yurtlarına döneceklerine inanarak intihar ettiler.
Erkekleri zinde tutmak adına dans ettirdiler. Köleler karaya ulaştıklarında sağlam gözükmeliydiler. Bu, kaptanların ücretleri için de çok önemliydi. Dans dedikleri de çıplak olan erkek kölelere kırbaç vurup onların da kaçışmalarıydı. Avrupa ve Amerika'ya giden 12,5 milyon köleden yalnızca 450,000 kadarı ABD'ye gönderildi. Kölelerin %80'i Karayipler ve Güney Amerika'ya gönderildi. Brezilya sadece 4 milyon 860 bin köleyi aldı. Zamanla güçlenen İngiltere’de 2 milyon 800 bin kadar köleyi gemileriyle birlikte köle ticaretinde lider olarak konumlandırdılar.
17. yüzyılda İngiltere’den çıkartılan her dört gemiden biri köle ticaret gemisiydi. Bu insan ticaretiyle de Liverpool ve Amsterdam gibi şehirler zengin hale geldiler. Bu gün ki zenginliklerini de buna borçlular. Kaçan köleler, 1605’te Brezilya’ya yakın bölgelerde yaklaşık 20,000 köle, Alaquàs'da ismindeki ıssız bir ormanda toplandılar. Kendi oluşturdukları topluluklarıyla da kaçak hayatlarıyla ormanın derinliklerinde yaşamaya başladılar.
Kaçan kölelerin çoğu da Afrika'nın farklı kabilelerindendi ve dilleri Portekizceydi. Evlerini çamurdan yapıp, yiyeceklerini de doğadan temin ettiler. Sayıları 5,000'e yaklaştı ve kaçan diğer köleler arasında en kalabalık olan da bu gruptu. Kendileri bildikleri Orta Afrika sosyo-politik modelini örnek alarak kendi hükümetlerini kurdular. Medeniyetlerine Quiloño ismini verdiler.
Kurdukları hükümeti 1605-1694 yılları arasında gizli tutabildiler. Ancak en sonunda yerlerini buldular ve teslim oldular. Başlarındaki liderleri gelen ordu tarafından vahşice öldürüldü. Yasaklanan köleliğin ardından ABD'de kölelik 1865 yılında kaldırıldı. Ardından yapılan ilk anma törenlerine de 10,000 eski köle geldi. Fakat uzun yıllar bu durumun etkisi sürdü. Siyahiler uzun zaman boyunca ev alamadı, işte çalıştırılmadılar. 2000 yılının Kasım ayına kadar ABD'deki Alabama eyaletinde siyahi kişi ile beyazın evlenmesi yasaktı.
Yapılan bu köle ticaretleri yasaklandığında rekabet yükseldi. Avrupa'dan silah sızdırılması da Afrika'daki bugüne kadar süregelen savaşı körüklemiş oldu. Bu durum, toplulumda iç savaşlar döneminin başlamasına sebep oldu. Kölelik, her ülkede yasak da olsa Dünya üzerinden baktığımızda köle sayıları çok fazla yüksek. Tahminen dünyada 30 milyon köle var. Tayland ve Rusya'daki köle sayısı da tahminen 500,000'er bin kişi. Pakistan'da köle sayısı 2 milyonu bulurken, Çin'de 3 milyon ve Hindistan'da da 14 milyon civarında köle vardır.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.