James Webb Uzay Teleskobu, verilerini depolamada 68 GB’lik SSD kullanıyor. Alınan veriler Dünya’ya , Hubble Uzay Teleskobu'ndan çok daha hızlı gönderilebiliyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskoba sahip Nasa, ilk ulaştığı görüntüleri Dünya’ya paylaştı. Fotoğrafların çok başarılı olduğu gözlemlenirken Hubble Uzay Teleskobu’nun çektuğu fotoğrafları kıyasladığımızda çekilen fotoğraflardan daha keskin ve daha ayrıntılı olduğu da ortada. Ulaşılan veriler sayesinde evrenin kökenini, yıldızların ve galaksilerin oluşumunu, dışarıda yaşanabilir gezegenlerin olup olmadığını anlamak için araştırmacıların da işine çok yarıyor.
James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'dan yaklaşık olarak bir milyon mil (bir milyon altı yüz on kilometre) uzaklıkta, mutlak sıfırın 50 dereceden de az üzerinde bir sıcaklıkta çalışırkın radyasyona da maruz kalıyor. SSD'nin de radyasyona dayanıklı olup sertifikasyon sürecinden de başarıyla geçmesi gerekiyor. Teleskobun 68 GB’lik bir SSD’de depoladığını duymak sizi şaşırtmış olabilir. Bu disk yaklaşık olarak bir günlük görüntü alıp bunu depolayabiliyor.
Hubble Uzay Teleskobu günde sadece 1 ya da 2 GB veri üretirken bu Teleskop, günde yaklaşık olarak 57 GB veri üretiyor. Bu üretim Hubble Uzay Teleskobu'na bakılırsa çok fazla olduğu anlaşılıyor. James Webb Uzay Teleskobu, toplamış olduğu verileri 25.9 GHZ’lik bir kanalla 28 MB/saniye hızında Dünya'ya gönderebiliyor. James Webb Uzay Teleskobu,saatte yaklaşık 12,6 GB veriyi Dünya’ya gönderiyor. Toplamış olduğu verileri ise yaklaşık 4,5 saat içinde Dünya’ya iletmiş oluyor.
NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nun en az 20 yıl kadar çalışmasını hedeflemekte. Radyasyon, genel aşınma ve yıpranmaya maruz kalan SSD'nin 10 yıl sonra yaklaşık 60 GB'ye ineceği düşünülüyor.
Daha fazla teknoloji haberi için parafesor.net adresini ziyaret edebilirsiniz.