Kıdem tazminatı tavanında bu yılın temmuz-aralık döneminde uygulanacak tazminat tavanı belli oldu.
Öncelikle kıdem tazminatı diye bahsedilen durum, İş Kanunu'na tabi olarak çalışan bir işverene bağlı çalışanlara iş ilişkisinin kesilmesinden sonra ödeniyor. Aynı işverene ait bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl faaliyet gösteren personeller 30 günlük Brüt ücret tutarındaki kıdem tazminatına hak kazanmaktalar. Kıdem tazminatının alt sınırı ise asgari ücretin brüt seviyesi olmakla birlikte tavan seviyesi ise 6 ayda belirlenen tavan seviyesleri olmaktadır.
Kıdem tazminatı tavanı, en yüksek devlet memuruna bir yıl için ödenen emekli ikramiyesine göre belirleniyor. Bu nedenle kıdem tazminatı tavanı her yıl ocak ve temmuz aylarında memur maaş katsayısına göre artırılıyor.
Öyle ki kıdem tazminatı tavanı 2021'in ilk yarısında 7 bin 639 TL, temmuz-aralık döneminde de 8 bin 284 TL olarak kayıtlara geçti. Daha sonrasında 2022 yılına geldiğimizde 10 bin 848 lira olarak revize edildi. Şimdi ise temmuz zammı ile birlikte bu tavan 15 bin 371 lira seviyesine kadar yükseliş gösterdi.
Brüt ücret ne olursa olsun kıdem tazminatı, tavan tutarı aşamıyor. Brüt ücreti 25 bin lira olan da 16 bin lira olan da işten ayrıldığında çalıştığı her yıl için 15 bin 371 lira kıdem tazminatı alabilecek.
Öncelikle kıdem tazminatı iş akdi sonlandırılan personelin işten ayrılmadan önceki son maaşı üzerinden hesaplanır. Asgari ücret ile çalışan ve yol, yemek yardımı gibi ilave bir ödeme yapılmayan işçilerin bir yıllık hizmet karşılığı alabildikleri kıdem tazminatı yılın ilk yarısındaki 5004 liralık brüt asgari ücret seviyesindeydi.
Asgari ücretin 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yeniden belirlenmesiyle en düşük kıdem tazminatı tutarı da 6 bin 471 liraya yükseldi.
Özel sektörde ücretler çalıştıktan sonra ödeniyor. Temmuz ayının ücreti 31 Temmuz’da veya ağustos ayı başında ödenecek. Bu işçi 31 Temmuz’da işten çıkartılırsa yeni asgari ücret üzerinden, temmuz ayı içinde çıkartılırsa eski asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı alacak.
Kendi isteğiyle işten ayrılanlar genellikle kıdem tazminatı alamıyorlar. Haklı bir nedenle iş akdini feshederlerse, emekliye ayrılırlarsa veya yaş dışındaki emeklilik koşullarını (15 yıl sigortalılık, 3600 prim günü gibi) yerine getirerek kıdem tazminatı alma hakkı bulunanların, kıdem tazminatı taban ve tavanındaki artış dönemlerini dikkate almaları gerekir.