Shell Shock, I. Dünya Savaşı'nın en kanlı muharebelerinden biri olan Somme Muharebesi'nden sonra meydana gelen psikolojik bir olgudur.
Bu terimi 'savaş bunalımı' şeklinde çevirebiliriz. Tercümesinden de anlaşılacağı gibi, Shell Shock, askerler arasında ortaya çıkan ve savaşın stresine tepki olarak tanımlanan psikolojik bir problemdir.
Savaş ortamında bulunan kişinin ani değişen ruh haline sahip olması, sürekli başına bir şey geleceğini düşünüp bundan endişe duyması, her an ölecekmiş gibi hissetmesi, tutarsız hareketleri ve mimiklerini anlamsızca oynatması durumudur. Bu, askerlerin savaş stresine karşı göstermiş oldukları bir tepkiydi. Buna sahip olan askerlerin vücutlarında kasılmalar, kontrol edemedikleri acılar ve titremeler oluşmaktaydı.
Genel olarak hayatını kaybetme ihtimali olan cephede yoğun topçu ateşine maruz kalan askerlerin yaşadığı stres, askerlerin normal hayatlarına dönmelerini zorlaştırmaktadır. Hatta bu hastalığı olan birine o günlerini hatırlatan bir nesne gösterseniz hasta dehşete düşer.
Bu akıl hastalığına Vietnam ve Kore savaşlarındaki askerler arasında da çok sık rastlanıyordu. O zamanlar doktorlar sebebini bulamayınca bu durumda yakalanan askerler doğrudan cepheden gönderildi.
Şok dalgalarının özellikle savaş alanında meydana gelen patlamalardan sonra en ciddi hasara yol açan durum olduğu söyleniyor.
Kısacası hem psikolojik hem de muhtemelen fiziksel sebepleri olan; savaş olaylarının ne kadar acımasız ve karanlık olduğunu gösteren bir hastalık olan 'Shell Shock'...