Japonya'da çalışan kesimin enflasyonla uzun yıllar sonra tekrar tanışmasıyla reel ücretler, 2022 Kasım ayında son 8 yılın en büyük düşüşünü yaşadı.
Japonya ekonomisinde canlılığın devam etmesi için parasal genişlemeyi sürdüren BOJ, reel ücretlerdeki erimeye de sebep oldu. Enflasyonu artırmaya çalışan Japonya'da çalışan kesimin enflasyona karşı reel olarak kaybı da arttı.
Japonya'da reel ücretleri 2022 Kasım ayında çalışanların reel ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 3,8 düştü. Enflasyon sebebiyle yaşanan değer kaybının Japonya ekonomisinde hızlı büyüme hedefini de sekteye uğratıyor.
Covid kaynaklı yaşanan yavaşlama sebebiyle de ekonomide durgunluk yaşanması, nominal bazda yıllık ücretlerin artış hızını kesti. Enflasyona karşı reel ücretlerin erimesi tüketicilerin alım gücünü de düşürdü.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, BOJ’un ultra gevşek para politikasına devam edileceği bilgisini paylaştı.
Başbakan Fumio Kishida yönetiminde enflasyon yaratılmaya çalışılması sebebiyle parasal genişlemeler bu konuda büyük etken oldu. Hızlı ücret artışlarına gidilememesi Japonya'da tüketicilerin enflasyona karşı yenilmelerine sebep oluyor. 2023 Mart ayında yapılacak görüşmelerde reel ücretlerin tekrar iyileştirilmesi için çalışmalar yapılacak.
Japon şirketler, Eylül ayına kadar 500 trilyon yen (3.7 trilyon dolar) değerinde nakit ve diğer rezerv birikimi sağladılar. Şirketler, önceki yıla göre reel ücretlerin artırılması için yüzde 2,7'lik bir artış yapacağı düşünülüyor.
Japonya'nın sanayi üretimi, dünya genelinde mevcut olan olumsuz ekonomik durum neticesiyle Kasım 2022 tarihinde üst üste üçüncü defa gerileme gösterdi.