Almanya hükümeti tarafından İran’da yaşanan olaylar “çok ciddi” olarak nitelendirilerek ihracat kredisi ve yatırım garantilerini askıya alındı.
İran’da artan olaylar ve tepkiler dolayısıyla süreç zorlaşıyor. Almanya’da İran’da yaşanan olayların ciddi boyuta ulaştığını dikkate alarak birtakım önlemler aldı.
Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada İran’daki yetkililerin protestolara yönelik baskılarından söz edilerek ticareti geliştirmek için ele alınan kamu önlemlerinin de askıya alındığı bildirildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda yatırım garantileri askıya alındı, ihracat kredilerinin insani faaliyetleri ise Ocak ayında askıya alınacak.
Yalnızca bu faaliyetler kapsamında değil Alman-İran enerji diyaloğu ve yönetici yetiştirme programının da askıya alındığı, Almanya'nın ticari tanıtım ajansının İran’daki faaliyetlerinin de asgari düzeye indirildiği kaydedildi.
Açıklanan bilgiler arasında bakanlık tarafından bildirilene göre Almanya-İran ticaret hacminin 2021'de 1,76 milyar avro ve bu yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan süreçte ise 1,49 milyar avro olduğu bildirildi.
13 Eylül'de Tahran'da ahlak polisi olarak da bilinen İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde ve dünya çapında büyük protestolar yapılmaya başlanmıştı. Gösterilen tepkiler ve yapılan protestolar sonrasında da birçok kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 469 protestocunun hayatını kaybettiğini bildirdi. İranlı yetkililer yaşamını yitiren bu kişilerin güvenlik görevlileri tarafından değil provakatörler tarafından öldürüldüğünü öne sürüyor.