Bir hastalık geçirdiğinizi ve sadece gözlerinizi hareket ettirebildiğinizi hayal edin. Bu korkunç hastalık Locked-in sendromunu anlatalım.
Locked-in Sendromu çok nadir rastlanan nörolojik bir hastalıktır. Bu sendroma yakalanan kişilerin gözleri hariç bütün kasları felç olur ve bu sırada kişinin bilincinin gittiği tahmin edilir. Bu sendromun yaşandığı an hasta hiçbir şekilde kıpırdayamaz, yalnızca gözleri hareket eder. Bu yüzden de anlatacaklarını gözleriyle tarif ederler. Acı çekiyor olsa bile bunu gerek sözleriyle gerek mimikleriyle hiçbir şekilde anlatamaz. Bilinci açık olduğu halde yaşam fonksiyonları çalışmıyor gibi öylece yatarlar. Sizin gözünüze bakarak her an ölebileceğinizi düşünürler. Gözlerinizde ise bu durumun endişesi vardır.
Bu sendromu yaşayan Rom Houben, kazanın ardından felç kalır. Houben, tam 23 sene boyunca her şeyden haberdar yatarak derdini kimseye anlatamaz. Doktorlara her şeyi duyup gördüğünü ancak tepki veremediğini anlatmak istese de bunun imkansız olduğunun farkındadır. Düşünsenize sadece gözleri hareket eden bir insan size bir şeyi ne kadar anlatabilir ki?
Houben tepki vermeden yattığı için herkes onun felçli kaldığını düşünmüştür. Bu durumda tek yaptığı hayal kurmak ve kitap okumak olur. Houben bu yıllarını şu cümleyle özetler: "Bu süre boyunca daha iyi bir yaşam hayali kurdum. Hislerimi anlatmak için hayal kırıklığı sözü çok yetersiz kalır…” Ve şöyle devam eder: "Hakkımda bildikleri şeyin yanlış olduğunu keşfettikleri anı asla unutmayacağım. O gün benim ikinci doğumumdu. Artık bilgisayar vasıtasıyla arkadaşlarımla sohbet etmek, okumak ve hayatın tadını çıkarmak istiyorum."
Houben dışında LIS hastalığı ile savaşan bir başka isim de gazeteci Jean -Dominique Bauby oluyor. Bu hastalıkla mücadele ederken yaşadıklarını, ne hissettiklerini anlatmak için olanları kaleme dökmek ister. İstediği de olur ve ölmeden tam 2 gün önce kitabı basılır. The Diving Bell and the Butterfly isimli kitabının içeriğinde ise o zamanlar yaşadıklarını, kurduğu hayallerini ve her anını kaleme almıstır. Kitap çıkar çıkmaz çok beğeni toplar ve 2007 yılında da sinemaya uyarlanır. Hastalığın tedavisini merak edenler için de belirtmek isterim ki henüz bir tedavisi bulunmuyor.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.