Milli Muharip Uçak’ın iniş takımları TUSAŞ’a verilmişti. Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak iniş takımları TUSAŞ ve ALTINAY bağlantılı TAAC tarafından üretiliyor.
MMU’nun beyni olarak tanımlanan görev bilgisayarı TÜBİTAK BİLGEM tarafından başarıyla üretimi yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı, MMU’nun görev bilgisayarını Meclis’e getirmişti. TBMM’de bütçe görüşmelerinden evvel bakanın konuşma yapacağı masanın önündeki sehpaya üstü örtülmüş bir kutu yer alıyordu. Bakan konuşması esnasında örtü açılmış ve MMU’nun görev bilgisayarı vekillere gösterilmişti.
Bakan konuşurken, 5’inci nesil bir savaş uçağı olacak MMU’nun görev bilgisayarını başarıyla üretildiğini söylemiş ve “Zamanından önce TUSAŞ’a teslim ettik. Bu oldukça stratejik teknoloji harikası görev bilgisayarında çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü de yine bizim mühendislerimiz geliştirdi.” demişti.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından MMU’nun görev bilgisayarı tasarlandı ve geliştirildi. Görev bilgisayarında yüksek hesaplama ve iletişim kabiliyeti olacak. Görev bilgisayarına kritik yazılımların yüklemesi yapılabilecek. Bilgisayar, güçlü ve çok fonksiyonlu modüler işlemci ünitesini içinde bulunduracak.
Motor çalıştırma, görev sistemleri ve hava aracı yönetim sistemleri arayüz ve foksiyonlarını bu bilgisayar üzerinde yapacak. Projenin en sonunda ortaya çıkacak olan prototip 18 Mart 2023 Hangar Çıkışı gösteriminde gösterilecek.
Uzunluk: 21 m
Yükseklik: 6 m
Kanat açıklığı: 14 m
G limitleri: +9g / -3.5g
Servis tavanı: 55.000+ ft
Itki: 2x 29.000-2x 32.500 lbs (2x F110)/ TEI üretimi 2x 35.000 lbs
Azami hız: 1.8 Mach
Diğer
Süperseyir kabiliyeti
Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
Sensör füzyonu
Radarda düşük görünürlük
Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
Uzun harekat yarıçapı
Aviyonikler
Sentetik açıklıklı radar sistemi
Kaska monteli nişangah sistem
ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi
Kızılötesi arama ve takip sensörü
Elektro-optik hedefleme sistemi
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, MMU’nun 20 Aralık 2022 tarihiyle iniş takımları üzerinde olacağını belirtmişti. Ardından MMU’nun motorunun da takılacağını söylemişti.
Kotil gelişmeyi şu şekilde duyurmuşu:
“TAAC firmamız iniş takımlarını yapıyor. Koca bir kütleyi taşıyacak bunlar 8 ton. Bunu üretmemiz çok kritik. Motoru da yerli olarak yapacağız inşallah. İlk uçaklarımızda F-16 motorlarını kullanacağız. 2028’de Türk motorumuz gelecek inşallah. Uçuş bilgisayarını BİLGEM yapıyor. Bu uçak yüzde yüz milli.”
Milli Muharip Uçak, iniş takımları üzerinde görüntülendi. MMU’nun altında kullanacağı mühimmatlar da kayıt altına alındı.
''Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'' tarafından yurt içi imkânlar ile tasarımı yapılan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretimi yapılması ve bu uçağı tasarlayıp aynı zamanda geliştirebilecek insan gücü ve altyapının yapılması amacının sonucu olarak MMU Projesi devreye sokuldu. TUSAŞ’ın sağlayıcısı olduğu MMU’nun, 2030’lu senelerde F-16 savaş uçaklarının yerini alacağı ileri sürülüyor.
MMU ile beraber Türkiye; 5’inci nesil bir muharip uçağını üretimini yapabilecek altyapı ve teknolojiye sahip çok az sayıdaki ülke arasında olacak. Düşük görünürlük, yüksek manevra kabiliyeti, dâhili silah yuvası, yükseltilmiş durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi alanlarda kabiliyetlere sahip olacak.
Bu kazanılacak kabiliyetler ile Türkiye; dünyada Çin, ABD, Rusya gibi 5’inci nesil bir muharip uçağın üretimini yapabilecek altyapı ve teknolojiye sahip az sayıdaki ülkeler arasındaki yerini almış olacak.