IMF, Pakistan' a lüks tüketim ürünlerindeki ithalat yasağını kaldırmasını talep etti.
IMF’nin talebiyle zorunlu olmayan lüks tüketim ürünlerinin ithalatına dair Mayıs ayında getirilen yasağın kaldırılacağı, Pakistan Gelir ve Maliyet Bakanı Miftah İsmail tarafından duyuruldu.
Bakan İsmail, "Kısıtlı dolarımız vardı. Araba ve buğday ithal etme konusunda seçim yapmak zorundaydık. Bu sebeple zaruri olmayan lüks malların ithalatını yasakladık." Söylemlerinde bulundu.
Zaruri olmayan tüm lüks malların ithalatına getirilen yasağın IMF'nin talebi üzerine uluslararası gereklilikler çerçevesinde kaldırılacağını söyleyen Bakan İsmail, beraberinde bu tür mallara 3 kat vergi ekleneceğini belirtti.
IMF heyeti’nin Pakistan'ın 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması talebine dair 29 Ağustos'ta toplanacağı da aktarıldı. IMF’nin konu ettiği 4 milyar dolarlık finansman açığı hakkında Bakan İsmail, olası bir açığın bulunmadığını söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri’ nin 1 milyar dolar yatırım yapma kararı aldığını söyleyen Bakan İsmail, dost ülkeler tarafından 3 milyar dolarlık yatırım sözleri alındığını fakat söz konusu ülkelerin henüz açıklama yapmamaları nedeniyle konu hakkında bilgi paylaşamayacağını söyledi.
Pakistan, ekonomik istikrarı sağlamak için lüks tüketimde zaruri olmayan malların ithalatına 19 Mayıs’ta yasak getirmişti. Ürünler arasında; araba, telefon, elektronik cihazlar, balık, et ve kadın çantaları gibi mallar bulunuyor.
İslamabad yönetimi, IMF ile 14 Temmuz tarihinde 1,17 milyar doların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Söz konusu kredinin serbest bırakılması için IMF Guvernörler Kurulu'nun onayı gerekiyor.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.