İstanbul Sanayi Odası imalat PMI verilerini açıkladı. Aralık ayında 48,1 ile eşik değer altında kaldı.
İstanbul Sanayi Odası Aralık ayı imalat PMI verilerini yayınladı. Açıklanan veriye göre satınalma yöneticileri endeksi Aralık ayında 48,1 olarak kayıtlara geçti. Eşik değer altında kalarak ekonominin daraldığını gösteriyor.
Kasım ayında imalat PMI verisi 45,7 değerini alarak eşik değer altında gerçekleşmişti.
İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Aralık'taki değer faaliyet koşullarındaki hissedilir yavaşlamanın devam ettiği vurgulanırken sektör performansında zayıflamanın ılımlı düzeyde olduğunu belirtildi.
Talebe ilişkin iyileşmenin görüldüğü Aralık ayında, toplam yeni siparişlerdeki gerileme bir yıl içerisinde en düşük hızında oldu.
Anket katılımcıları arasından bazılar enflasyonist baskıların talebi negatif yönde etkilediğini belirtirken, küresel piyasalardaki zayıflamayla, yeni ihracat siparişlerinin toplam yeni siparişlerden daha yüksek olmasını sağladı.
Aralık ayı imalat sanayi sektörünün üretimindeki düşüş kesilerek Şubat 2022’den beri en ılımlı düzeye yükseldi.
Girdi alımları Kasım ayına oranla çok daha düşük bir gerileme gösterdi.
İstihdamın üst üste ikinci ay genişlemesinde de rol oynadı. İstihdam düzeyindeki artış son 10 ayın yüksek seviyesine yükseliş gösterdi.
Kasım ayında son üç senenin en düşük seviyesine gerileyen girdi maliyetleri enflasyonu aralık ayından daha sakin kaldı. Nihai ürün fiyatlarında da yükseliş bir önceki anket dönemi ile aynı hızda gerçekleşti.
Son PMI anketine göre kısmi iyileşme sinyallerinin yeni yıla aktarılmasıyla beraber, Türk imalat sektörü için daha güçlü bir tablo oluşabilir.
Talep özellikle yurt dışında kırılganlığını devam ediyor.
Maliyet baskıları 2022 başlarındaki yüksek seviyelerde değil ve tedarik zinciri koşullarında da iyileşme bekleniyor.
İstanbul Sanayi Odası PMI aralık verilerine göre, anket kapsamı içeresinde takip edilen 10 sektörün yarısında yeni siparişler yükseldi.
Aralık'ta üretimi artışı sağlayıp bunu Aralık'ta da sürdüren tek sektör giyim ve deri ürünleri tarafında yaşandı.
Üretim artışında liderliği elektrikli ve elektronik ürünler tarafında gerçekleşirken, en belirgin yavaşlama ise ağaç ve kağıt ürünlerinde oldu.
Elektrikli ürünler sektörü, yeni sipariş artışında da en üst sırada yer aldı.
Ekonomide yaşanan zorlu koşullar sebebiyle toplam yeni siparişlere göre daha olumsuz bir tablonun ortaya çıktı.
İhracat siparişlerinde üç sektör artış yaşadı.
Girdi fiyatlarındaki en hızlı yükseliş kağıt ve ağaç ürünlerinde gerçekleşti. Sektörde nihai ürün fiyatları son üç yılda ilk gerileme kaydetti.
Diğer sektörlerde ürün fiyatları Kasım ayına göre daha yavaş olurken artışını devam ettirdi.
Tedarikçilerin teslimat süreleri çoğu sektörde kısalma kaydetti.