İmalat Sektörü PMI Verileri Yine Kötü Geldi!

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 47,4 oldu.

İmalat Sektörü PMI Verileri Yine Kötü Geldi!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, temmuzda 46.9 değerini almasının ardından ağustosta 47.4’e yükselerek sektörün altıncı ayda da daralmaya devam ettiğini gösterdi.

PMI’da 50’nin altında kalan değerler daralmaya işaret ediyor

Yeni siparişler ağustosta bir önceki aya göre daha keskin hızla daraldı. Yeni siparişler corona virüsü salgınının sektöre hakim olduğu Mayıs 2020’den bu yana en keskin hızda daraldı.

Üretim alt endeksi ağustosta 43,3’ten 45,9’a yükselirken, yeni siparişler alt endeksi 43,6’dan 42,8’e geriledi.

Takip edilen 10 sektörün çoğunda üretim düştü, istihdam ise arttı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI, ağustos ayında birçok sektörde zorlu faaliyet koşullarının sürdüğüne işaret etti. Temmuzda olduğu gibi ağustosta da yeni siparişleri artan tek sektör kara ve deniz taşıtları sektörü oldu. Üretim ise sektörlerin çoğunda düşüş gösterdi.

Son anketin başlıca olumlu göstergesi yine istihdam olurken, girdi fiyatları enflasyonundaki genel düşüş firmaların üzerindeki maliyet baskısını kısmen hafifletti.

Ağustos ayında takip edilen 10 sektörün dokuzunda yeni siparişler yavaşladı. Bu durumun istisnası son dört ayın üçünde büyüme kaydeden kara ve deniz taşıtları sektörü oldu. Yeni siparişlerde en belirgin yavaşlama, Mayıs 2020’den bu yana görülen en yüksek oran ile tekstil sektöründeydi.

Zayıflık dış talep koşullarında da kendisini gösterirken yeni ihracat siparişlerini artırabilen tek sektör gıda ürünleri oldu. Yeni siparişlerin azalması ile sektörlerin çoğunluğu ağustos ayında üretimini de yavaşlattı.

Küresel Ekonomide Zayıflama

Talepte düşüş, fiyatlarda artış ve küresel ekonomide zayıflama görüldüğünü kaydeden katılımcılar, bu nedenle yeni ihracat siparişlerinin de azaldığını belirtirken, bazıları Avrupa’dan talebin azaldığına dikkat çekti.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ağustosta 49,9’dan 48,5’e geriledi.

Öte yandan istihdamda artış devam ederken, yeni işe alımlarda da artış üç ayın zirvesine yükseldi.

Fiyat baskıları talep ve üretim hacmi üzerinde etkili olmaya devam etse de enflasyonun hafiflediğine dair işaretler arttı.

 

Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.

Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.

   Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Gönder
runtobet casino siteleri