Hemen hemen çoğu çocuğun hayatında yer edinmiş ve zamanla farklı nedenlerden dolayı yasaklanmış kitapların listesi sizlerle.
Birçoğumuzun bildiği eserlerden olan Şeker Portakalı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “100 Temel Eser” listesinde yer verdiği kitaplardandır. Ancak bir velinin kitapta küfür ve argo sözcükler olduğu gerekçesiyle MEB’e şikâyette bulunması üzerine incelemeye alınan kitap; Türk örf ve adetlerine uymadığı için yasaklanmıştır.
Tüm dünyayı kasıp kavuran Harry Potter efsanesine Avustralya’dan bir darbe geldi. Medowie Hristiyan Okulu, Harry Potter’da geçen büyücülük ve cadı faaliyetlerinin Hristiyan kültürüyle uyuşmadığı gerekçesiyle, kitabı okulda yasakladı.
En ilginç yasaklanma gerekçelerinden birisine sahip olan kitap; Alice Harikalar Diyarında. Kitapta; hayvanlara haddinden fazla insani özellikler atfedilmiş olması, insanların kendisini kötü hissetmesine ve çocuk gelişimini olumsuz etkilemesine sebep olabileceği gerekçesiyle kitap yasaklanmıştır.
Birçok masalı konu alan Binbir Gece Masalları’nın ilk oluşumu 14. Yüzyıla dayanmaktadır. Oluşumu bu kadar eskiye uzanan bir kitabın; çocuk ve toplum ahlakını bozmakla suçlanması, kitabın birçok ülkede yasaklanmasını da beraberinde getirmiştir.
Alice Harikalar Diyarında kitabındaki gerekçenin bir benzeri de bu kitapta görünmekte. Hayvanların sürekli olarak canlandırılması ve konuşturuluyor olması, Kansas’ta şikâyetleri beraberinde getirdi. 2006’da ki bu şikayetlerin sonucu olarak da kitap yasaklandı.
ABD ve Avrupa’da çok sevilen ve tutulan roman, bazı ülkelerde o kadar da sevilmemekteydi. Bu ülkelerden biri de Çin’di. Çünkü Çinli lider Xi Jinping ile Ayı Pooh karakteri arasında sevimsiz karşılaştırmalar mevcuttu. Bu karşılaştırmalardan dolayı, kitap Çin’de yasaklandı.
Dünya genelinde en çok okunan kitaplar arasında olan Tarzan’ın yasaklanma gerekçesi ise diğerlerine nazaran biraz daha elle tutulur bir gerekçe. Tarzan ile Jane’in evlilik dışı birlikteliği ve beraber bir ormanda yaşıyor olmalarının çocuklara yanlış örnek teşkil etmesi gereğiyle birçok ülkede kitap yasaklanmıştır.
Harriet, ailesine karşı çok asi bir çocuktur. Sürekli olarak çeşitli casusluklar ve yalan söyleme eylemlerinde bulunan Harriet the Spy kitabı da bu sebeple yasaklı kitaplar listesine eklenmiştir.
Şimdi sıra yasaklanması en hüzünlü olan kitapta. Öyle ki İranlı öğretmen Samed Behrengi, bu kitaptan sonra öldürülmüştür. Avrupa’da çeşitli ödüller alan kitap, İran’da hâla yasaklı durumdadır. Çünkü kitap; dogmatik düşüncelerin sorgulanması gerektiğini çocuklara aktarmaktadır. Ne yazık ki bu da kitabın yasaklanması için yeterli bir gerekçe kabul edilmiştir.
Dr. Seuss tarafından kaleme alınan Loraks çocuk kitabı, Kaliforniya’da bir okulda yasaklanmıştır. Kitabın yasaklanma gerekçesi ise “çevrecilik” anlayışını aktaran kitabın, “ormancılık” faaliyetlerini olumsuz aktardığının düşünülmesidir.
Geçmişten günümüzde kadar çeşitli sebeplerle siyasi yasaklı haline gelen politikacıları isterseniz gelin yakından inceleyelim.