İkinci el otomobil pazarı Eylül ayı verilerine göre son bir yılda yüzde 20'lik bir daralma yaşadı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılının ilk 9 ayına ait motorlu kara taşıtları istatistiklerini duyurdu.
TÜİK tarafından açıklanan verilerde Temmuz ve Ağustos aylarından sonra Eylül ayında da pazardaki daralmanın devam ettiği görülmekte. Otomobil pazarı 2021’in Eylül ayında 596 bin 392 adet araç satışı gerçekleşmişti. Sektörde 2022 yılının Ocak-Eylül dönemi rakamlarına bakıldığında ise 476 bin 502 adet satış gerçekleştirilerek yüzde 20'lik bir daralma yaşandı.
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, açıklanan veriler sonrası değerlendirmelerde bulundu.
Erkoç, geçen senenin ilk 9 ayında 3 milyon 958 bin 557 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil satışısının, bu yılın Ocak – Eylül döneminde yüzde 15’e yakın artarak 4 milyon 550 bin 896 adete çıktığını aktardı. Ancak 2021 yılının Eylül ayından sonra 9 ay sürekli büyüme sağlanan pazarda, 2022 yılının Temmuz ayı itibariyle daralma yaşanıyor. Bu durumun sebepleriyle ilgili konuşan Erkoç, yüksek faiz ortamına, enflasyon ve alım gücündeki düşüş ile talebin de düşmesi gibi etkenlere dikkat çekti. İkinci el otomobil sektörünü canlandırmak istediklerini aktaran Erkoç, halkın araç alabilmesi için kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.
Açıklanan verilere bakldığında, satılan ikinci el otomobillerin yüzde 25'i 5 yaş veya daha üzerinden oluştuğu görülüyor. 10 yaş ve üzeri araç satışına bakıldığında ise bu rakam yüzde 60'lara kadar gelmiş durumda. Konuyu değerlendiren Erkoç, 4 yaşına kadar olan ikinci el otomobillerin satışının payının sadece yüzde 15,48 olduğunu aktardı. Bu durumun sebeplerine tekrar değinen Erkoç, maliyet artışları, talep dengesizliği sebebiyle fiyatların artması, alım gücünün düşmesi ve dövizde yaşanan yüksek oynaklığın vatandaşları 10 yaşından daha eski otomobillere ittiğini belirtti.
Geçtiğimiz aylarda Ticaret Bakanlığı'nın çıkartmış olduğu 6 ay 6 bin kilometre şartına ilişkin de değerlendirme yapan Erkoç, alınan otomobilin ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 01.07.2023 tarihinden önce satılamamasının otomobil fiyatlarında hafif düşüş sağladığını ifade etti. Fakat bu yöntemin artık amacına ulaştığını belirten Erkoç, ikinci el otomobil piyasasında araç sıkıntısının kalmadığını, araç almak isteyen vatandaşların zorluk çekmediğini vurguladı. Erkoç, otomobil sektörü olarak Temmuz ayından önce 6 ay ve 6 bin kilometre şartının kaldırılmasını yönelik görüşünü beyan etti.
Vatandaşların ÖTV indirimine yönelik bir yasa çıkarılacağı beklentisinin sürdüğünü belirten Erkoç, ÖTV indirimine yönelik belirsizliğin bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Erkoç, araç almak isteyen vatandaşların ÖTV indirimi gelecek diye araç alımlarını ertelemesi sektörde ve tüketici de belirsizlik yarattığını söyledi.
İkinci el otomobil sektöründe daralmanın sürmesini bekleyen Erkoç, sektörün canlanmasının en büyük etkenlerinden biri banka kredilerine tekrar ulaşılabilirlik olduğuna da dikkat çekti. Faiz oranlarının düşürülmesi ve vade sayısının da artırılmasının sektörü tekrar canlandıracağını aktaran Erkoç, ÖTV indirimine ilişkin artık hükümetten somut adım atılması gerektiğini ifade etti. Yaşanan bu durumun sürmesi halinde tüketicinin daha fazla mağdur olabileceğini aktaran Erkoç, Türkiye'de bu sektörde faaliyet gösteren 70 bin kayıtlı işletme olduğunu ve burada çalışanlarında göz önünde bulundurularak karar alınması gerektiğini hatırlattı. Erkoç, sektördeki durgunluğun sürmesi halinde zor durumda kalan birçok işletmede işten çıkartmaların yaşanabileceğini ifade ederek sözlerini tamamladı.