II. Dünya Savaşı'nın Dönüm Noktası: Stalingrad Muharebesi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktası olan Stalingrad Muharebesi 1942-1943 arasında gerçekleşmiştir. Ayrıntıları sizler için derledim.

II. Dünya Savaşı'nın Dönüm Noktası: Stalingrad Muharebesi

1939- 1945'e kadar süren II. Dünya Savaşı 1939 yılında Almanya'nın Polonya'yı işgali ile başlamıştı. Birkaç gün sonra ise Fransa ve Birleşik Krallık Nazi Almanyası'na savaş açtı. İki sene içinde Naziler, Avrupa kıtasının çoğunu ele geçirmişti.

İtalya, Japonya gibi ülkelerle birlik olarak Mihver ittifakını kuran Nazi Almanyası, Sovyetler Birliği ile de bir antlaşma imzaladı. Bu antlaşma göre Polonya iki ülkeye pay edildi. Bu anlaşmanın adı ''Saldırmazlık Paktı'' olarak bilinmektedir.

Anlaşmanın Bozulması

Almanya 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne saldırarak bu paktı ihlal etti. Hitler, Moskova'ya düzenlediği harekâtta başarısız oldu ve yeniden bu bölgeye odaklanmaya başladı. Fakat ani bir kararla bu fikrini değiştirip Stalingrad'ı almaya karar verdi. Hitler'in burayı almak istemesinin en büyük sebebi bol miktarda petrol rezervlerinin olması ve Sovyet liderinin adını taşıyan bu kenti ele geçirerek psikolojik üstünlük kurmak istemesiydi.

A Ordular Grubu

Hitler, Güney Alman ordusunu A ve B olmak üzere ikiye ayırdı. A ordusu Kafkasların üzerine gidecek, B ordusu ise Stalingrad yönüne doğru hücuma geçecekti. 1942'de A ordusu, Kızıl Ordu'nun çekilmesi sonrası Kafkasya'da petrol rezervlerinin bulunduğu yerlerin çoğunu ele geçirmiştir. Fakat Sovyet birlikleri geri çekilirken petrol yerlerinin çoğunu ateşe verdiğinden dolayı Almanlara fazla birşey kalmamıştır.

Naziler 2 haftadan kısa bir süre içinde bölgenin yarısına kadar ulaşmayı başarmıştır. Grozni kentine çok az bir mesafe kala Sovyet uçakları, Alman kuvvetlerini bombardıman yağmuruna tutmuş, Kızıl Ordu'nun da taarruzu ve soğuk hava şartları sonrası Alman ordusu geri çekilmek zorunda kalmıştır.

B Ordular Grubu

B ordular grubu Alman, Macar ve İtalyan askerlerinden oluşuyordu. 1942'de bu ordunun bir kısmı Don Nehri'nin batısını Sovyet askerlerinden tamamen temizledi. Fakat Kızıl Ordu'nun yer yer direniş göstermesi, Stalingrad hareketini aksatmıştı. Birkaç hafta sonra ise Don Nehri tarafına geçen birlik, Stalingrad'a 60 kilometrelik bir mesafedeydi.

Sovyet ordusunun hücumu, B ordular grubunun 3 gün geri çekilmesini sağladı. 3 günün sonunda Alman ordusu Stalingrad sınırına kadar geldi ve Sovyet ordusu ile mücadeleye girişmiştir. Nazilerin yaptığı hava saldırıları Sovyetlere çok ciddi hasar vermiş, bir ay kadar süren çatışma sonunda Sovyetler, Volga Nehri'ne kadar çekilmiştir.

A ve B Ordularının Bozguna Uğraması ve Sovyetlerin Zaferi

Sovyet ordusu Almanları dışarıdan kuşatmayı hedefleyen Uranüs harekâtını düzenlemiş ve başarılı da olmuştur. Kızıl Ordu her iki taraftan da B ordular grubunu kapana kıstırmış ve hava yoluyla yapılan erzak gibi yardımları da engellemiştir. Binlerce Alman askeri açlık, soğuk hava ve hastalıktan dolayı yaşamını kaybemiştir.

A ordular grubu ise yardım için Kafkasya'dan çıkarak Stalingrad'a yaklaşmaya çalışmış ancak Sovyetlerin hücumu sonrası geri çekilmek zorunda kalmıştır. Sovyetlerin kıstırdığı B grubu askerleri Hitler'in emrine karşı gelerek teslim olmuştur. Alman askerlerinden yalnızca 5 bin kadarı ülkesine geri dönmüşlerdir. Geriye kalan askerler ise esir kamplarında çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetmiştir

 

I. Dünya Savaşı'nda Yaralanan Hitler'i Öldürmeyerek Dünyanın Kaderini Değiştiren Asker Henry Tandey

I. Dünya Savaşı'nda Yaralanan Hitler'i Öldürmeyerek Dünyanın Kaderini Değiştiren Asker Henry Tandey

I. Dünya Savaşı'nda Fransa'nın Calais şehrinde en ağır çatışmaların ortasında dünyayı değiştiren bir olay meydana gelmiş.

Gönder
runtobet casino siteleri