İhracatta pandeminin ilk dalgasından bu yana en kötü dönem yaşanıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın verdiği verilere göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim'de 47,9’a kadar geriledi.
Türkiye imalat sektörünün ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen değerlendiren İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın verdiği verilere göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim'de 47,9’a kadar geriledi. Böylelikle ihracat pazarlarında talep koşulları art arda üç ay düşerken Ekim'deki bozulma Kovid-19 salgınının ilk dalgasını yaşadığımız Haziran 2020 tarihinden bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.
Türkiye imalat sektörünün ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim'de bozulma sinyali vermeye devam ediyor.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Eylül ayında 48,8 oranındayken Ekim ayında 47,9 oranına kadar geriledi. Böylece ihracat pazarlarında talep koşulları üç ay zayıfladı.Ekimdeki bozulma oranı Kovid-19 salgınının ilk dalgasının yaşanmakta olduğu Haziran 2020 tarihinden bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.
Endekse göre eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat durumunda iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise ihtiyaç durumunda bozulmaya işaret ediyor.
Ekim ayında ise Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında da talep zayıflığı genelde görüldü. Avrupa’da, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim ise üst üste dördüncü ay geriledi ve düşüş Eylül ayına göre daha hızlandı.
Diğer Avrupa devletleri; Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Hollanda, Polonya, Yunanistan, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’nde de ekonomik aktivitenin daha yüksek oranda küçüldüğü görüldü. Türk imalat sektörüne yönelik İhracat İklimi Endeksi anketi, ana ihracat pazarları arasında sadece BAE’nin büyüdüğünü gösteriyor.
Endekslere bakıldığında küresel ekonomide olan yavaşlamanın geniş çaplı olduğunu net olarak görebiliyoruz. Araştırmalar ve mevcut eğilimler, imalatçıların hiç değilse 2022 yılının geri kalanında ihracat pazarlarından sipariş alma konusunda zorlanmayı sürdüreceğini gösteriyor. S&P Global Market Intelligence'da ekonomi direktörü olarak görev yapan Andrew Harker Fransa’da üretim daha önceki anket dönemine göre artış yaşanmasından sonra hafif düşüş gözlemlendi.
Türk imalat sanayi ihracatından yaklaşık yüzde 7 pay alan ABD’dedeki düşüş ekim ayında da devam etti. Üretimde yaşanan düşüş, eğiliminde dördüncü aya ulaştı ve eylül ile kıyaslandığında daha yüksek oranda oldu. Kanada’da imalat sanayi üretimi bir önceki aya göre daha belirgin şekilde yavaşlarken Meksika’daki düşüşün hız kestiği görüldü.
En büyük 18 ihracat pazarı arasından ekonomik aktivitede yalnızca Birleşik Arap Emirlikleri’nde artış görüldü. Bu ülkede petrol dışı üretim güçlü şekilde arttı .Büyüme eylül ayına göre ivme kazandı. Diğer Ortadoğu ülkelerine baktığımızda ise , ekonomik aktivite Suudi Arabistan ve Katar’da artış gösterirken ekonomik aktivite Lübnan ve Mısır’da yavaşladı.
Anket dahilinde takip edilmekte olan pazarlar arasında en sert gerçekleşen daralma ise Tayvan’da gerçekleşti. Dünya genelindeki talep zayıflaması nedeniyle bu ülkede en hızlı üretim düşüşlerinden biri yaşanmakta küresel finans krizinden bu yana.
Güney Kore, Çin ve Malezya da 2022 yılının son çeyreğine olduğundan daha olumsuz talep koşulları ile başlayan Asya ekonomileri arasında yerini aldı. Ekonomik aktivite Hindistan ve Brezilya'da artış gösterirken Rusya’da düşüş gösterdi.