İDDMİB çatısı altında iskele kalıp, endüstriyel iş gereçleri, armatür, valf, vana, musluk ve tesisat ekipmanları sektörleri toplantılar yaptı.
İDDMİB, katma değerli ihracatı arttırmak, pazarda yeni hedefler belirlemek, firmaların finansal sorunları, üyelerin Ar-Ge konusunda kendilerini geliştirmesi ve son gelişmelerden sektörün haberdar olması için çatısı altında bulunan sektörleri bir araya getirdi.
Birliğin çatısı altında iskele kalıp, endüstriyel iş gereçleri, armatür, valf, vana, musluk ve tesisat ekipmanları sektörleri toplantılar yaptı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve aynı zamanda da İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı olan Çetin Tecdelioğlu ise konuya ilişkin olarak, “Yeni bir sinerjiyle ihracatımıza, ülkemize ve sektörümüze nasıl faydalı olabiliriz diye çalışma amaçlı bir araya geliyoruz. Burası hepinizin bir çatısı” ifadelerine yer verdi. Hammadde fiyatlarında yaşanan ani yükselişi ve düşüşü, enerji fiyatlarında yaşanan artış ve lojistik fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların sektörleri etkilediğini belirten Tecdelioğlu, “Pandemi sürecinde ve sonrasında Türkiye ekonomisi 250 milyar Dolar ihracatı hep birlikte yaptı ve 300 milyar dolara giden yolda hepimiz çok önemli sektörleriz” ifadesine yer verdi.
Toplantıda konuşan bir diğer isim olan, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda da Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Talha Özger ise şu ifadeleri kullandı:
“İhracatımızın %55’i Avrupa Birliği ülkelerine. Bunlarla ilgili farklı çalışmalar yapıp, farklı pazarlara yönelmemiz lazım ki bu kaybımızı diğer taraftan kazanalım. Resesyon sıkıntısıyla ilgili neler yapabileceğimizi hep birlikte konuşmamız lazım. ‘Made in Türkiye’ algısını en yukarıya taşımak için çalışıyoruz.”
İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi Fikret Kaya ise, “Bugünün başlığı, hakkımız olup alamadığımız destekler. Her konuştuğum sanayici ve ihracatçı firmalar, teşviklerin olduğunu fakat alamadığını söylüyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları’nın teşvikleri var. Bunların hepsini almak için firmamızı da buna uygun hale getirmemiz lazım. Çünkü teşviki almanın da bir standardı var” ifadelerine yer verdi.
Vana tarafında çok ciddi bir pazarın bulunduğunu, hidrojen kullanmakta olan ve kullanmayı hedefleyen ülkelerin hepsinin vanalarını değiştirmek zorunda olduğunu belirten İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi ve ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan ise şu ifadeleri kullandı:
“Armatür sektörü, hammadde olarak ağırlıklı olarak bakır hurdası olmak üzere demir döküm gibi ürünlere bağımlı bir sektör. Bu konuda da sektörün hurda malzemeye ihtiyacı var. Türkiye’de hammaddenin yeteri kadar temin edilemeyip, olan da ihraç ediliyor. Bu da bizim hammaddeyi Avrupalı rakiplerimizden daha pahalıya temin etmemize neden oluyor. Bizim hammadde fiyatlarımız yükseliyor” şeklinde açıklama yaptı.