Oldukça sık görülen bir sinir sistemi hastalığı olan huzursuz bacak sendromunu gelin yakından inceleyelim.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromu, hem kadınlarda, hem de erkeklerde rastlanabilen oldukça yaygın bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Hastalar tarafından tam da tarif edilemeyen bir hastalık olmasıyla beraber bacak ve ayak bölgesinde, bazı hastalarda ise ürperme, yanma, kollarda kaşıntı, ağrı ve karıncanma gibi semptomlarla bağdaştırılan bir hastalık türüdür.
Huzursuz bacak sendromu, bazı durumlarda kaslarda meydana gelen uyuşma ve kramplar ile karıştırılmamalıdır. Bu durum neticesinde hastalığın tanısının koyulması ve tedavi sürecinin başlatılması gecikebilir. Bu sebeple huzursuz bacak sendromu belirtilerinin görüldüğü hastalarda detaylı bir muayene sonucu ile sorunun asıl kaynağının tespit edilmesi çok önemli bir husustur.
Yaygın olarak görülen sinir sistemi hastalıklarından biri olan huzursuz bacak sendromuna sahip bireylerde özellikle dinlenirken ayaklarda, bacaklarda ve bazen de kol bölgesinde bazı ağrılar ortaya çıkar. Hastalık her yaştan insanda görülebileceği gibi özellikle de yaş ilerledikçe hastalığın neden olduğu problemlerde artış görülür.
Bireyin hareketsiz kalması durumunda hastalıktan etkilenmiş vücut bölgelerindeki huzursuzluk hissinde artış gözlenebilir. Hastaların büyük bir çoğunluğu, önüne geçemedikleri bir hareket etme isteğinden şikayet eder. Özellikle gece vakitlerinde artış gösteren bu rahatsızlık hissi, hasta bireylerin yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkileyebilir. Huzursuz bacak sendromu hastalığına maruz kalan kişilerin çoğunda, hastalıktan kaynaklanan uyku problemleri de gözlenebilmektedir.
Hastalığa yakalanan kişilerde görülen belirtiler genel olarak şunlardır;
- Huzursuzluk hissinden kaynaklanan hareket etme ihtiyacı
- Gece saatlerinde artış gösteren ağrı ve rahatsızlık hissi
- Bacaklarda ve ayaklarda huzursuzluk hissi
- Bacaklarda istemsiz seğirmeler
- Hissedilen ağrı ve huzursuzluğun hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesi ile kısa süreliğine azalması hissi
Çoğu zaman nedeni bilinmeyen durumlardan ortaya çıkabilen bir hastalık çeşididir. Bazı durumlarda ise hastalığın ortaya çıkışında bireyde bulunan başlıca etkenler rol oynar.
Bunlardan bazıları; genetik yatkınlıklar, aşırı alkol kullanımı, dopamin dengesinde bozukluk, gebelik, omurilikte spinal kord veya spinal blok oluşumu, demir eksikliği veya başka nedenlerden kaynaklı anemiler nöropati ve serotonin miktarını yükselten antidepresan ve antipsikotik ilaçların kullanımı olarak sıralanabilir.
Bireylerde huzursuz bacak sendromu teşhisi konulabilmesi için ilk önce bireyin hastalığa yakalanış öyküsü ve diğer aile bireylerinde görülen hastalıklar detaylı olarak öğrenilmelidir. Hastalıktan şüphelenildiği durumlarda nörolojik ve fiziksel muayeneler yapılır. Hastalığın teşhis sürecinde kan tahlillerinden ve bazı elektrofizyolojik testlerden yararlanılabilir. Yapılan testler neticesinde huzursuz bacak sendromu teşhisi konan hastalarda tedavi süreci titizlik içerisinde planlanmalıdır.
Huzur Bacak Sendromu Temel Olarak 2 Gruba Ayrılır:
İdyopatik Huzursuz Bacak Sendromu:
Huzursuz bacak sendromunun bu türünde hastalığın tam olarak sebebi teşhis edilememektedir. Genetik kaynaklı idyopatik huzursuz bacak sendromu ve ailevi olmayan huzursuz bacak sendromu olarak ikiye ayrı gruba ayrılabilir.
İkincil Tip (Sekonder) Kuzursuz Bacak Sendromu:
Hastalığın bu türünde huzursuz bacak sendromu, bireyde bulunan herhangi bir başka hastalıktan kaynaklanan sorunlardan dolayı ortaya çıkar. Bu hastalık; gebelik, polinöropati, anemi, parkinson, böbrek hastalığı, vitamin eksikliği, mineral eksikliği ve bazı romatizmaldan kaynaklanan hastalıklar olabilir.
Huzursuz bacak sendromu hastalığının tedavisinde, bu rahatsızlığın çeşidinin teşhis edilmesi oldukça önemli bir durumdur. Hastalığın altında yatan anemi, demir eksikliği gibi herhangi bir problem olması durumunda öncelikli olarak bu problemin çözülmesine yönelik bir tedavi planlanmalı ve uygulanmalıdır. Bunun haricindeki hususlarda sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, masaj, egzersiz ve ilaç tedavilerinden yararlanılabilmektedir.
Beslenmenin de çok büyük önem taşıdığı bu rahatsızlıkta kafein gibi sendromu tetikleyen maddelerin diyet yöntemiyle alımının kontrol altında tutulması önerilir. Bunun haricinde huzursuz bacak sendromu hastaları sigara kullanımı, stres, çok uzun süre hareketsiz kalma gibi durumlardan da uzak durmalıdır. Eğer siz de huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanmışsanız, doktorunuz tarafından önerilen tedavilere uyum sağlayarak ve düzenli olarak rutin kontrollerinizi yaptırarak hastalığın sebebiyet verdiği sıkıntıların önüne geçebilir, yaşam seviyenizi yükseltebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.