Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti'nin seçim öncesi, oy kazanmak için halkın taleplerini karşılamak adına çalışma yürütmeye başladığı iddia ediliyor.
Erken seçim iddiaları gölgesinde Ak Parti ile Cumhurbaşkanlığının, çeşitli kesimlere talep ve sorunları tespit etmek adına özel bir çalışma yaptığı ortaya çıktı.
Çalışma kapsamdaki en önemli düzenleme “EYT” olarak bilinen, SGK düzenlemesiyle emeklilik yaşı ötelenenlere verilecek hak olarak görülüyor.
Enflasyonun giderek artması ve hayat pahalılığı sebebiyle hane halkında sıkıntılar oluştuğu, diğer yandan geçmiş dönemdeki uygulamalar kaynaklı olarak ortaya çıkan düzenleme ihtiyaçlarının ortaya çıktığı kaydedildi.
İddialara göre hem partide, hem de Cumhurbaşkanlığında bu tür sorunların belirlenmesi için ayrı ayrı çalışmalar yürütüldüğünü aktardılar. Meslek grupları, dar gelirli kesimler, iş dünyası vb. çok farklı gruplarda düzenleme talebi geldiği, bunların bölgelere göre dahi farklılık gösterebildiğini belirten kaynaklar, “Seçim öncesi bütün bu taleplerin karşılanması öngörülüyor. Ekim ayında TBMM açıldıktan sonra seçimlere kadar hem kararnameler, hem de kanunlarla çok sayıda düzenleme göreceğiz. Bu yıl ve 2023 yılı için bütçede öngörülen yüksek harcamalarla da kaynak oluşturuldu” dediler.
OVP’de bu yıl ve seçim yılı olan 2023 yılında harcama artışı ve bütçe açığının yüksek oranlı büyümesi tahmini yapılıyor. Öyle ki, 2024 ve 2025 yılı bütçe açıkları 2023 yılındaki açıktan daha düşük bekleniyor. Son aylarda Hazine nakit dengesinde de gözlendiği şekliyle gelirlerde enflasyon etkisiyle oluşan yüksek gerçekleşmelere karşılık net borçlanma da aynı hızla sürüyor.
Bunların bir kısmı KKM dönüşlerinin ödenmesinde ve yükselen faiz harcamalarında kullanılsa da bütçenin diğer kalemlerinde de yüksek oranlı harcamaların gerçekleşeceği kesin.
Erken seçim olmaması halinde gelecek yıl, seçim yapılacak. Seçim döneminde giderken partinin oy kaybının da gözetilerek uzun süredir geniş toplum kesimlerince yapılan taleplerin tamamını karşılama kararı aldığı iddia ediliyor.
Bunlardan “EYT”, “sözleşmeli işçilerin kadroya alınması”na yönelik düzenlemeler bu yıl içinde yapılacak fakat 2023’ten itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu yıl içinde ise icralık borçların silinmesi uygulaması gerçekleştirilecek. Bankalardaki, kamu kurumlarındaki ve varlık yönetim şirketlerindeki borçların kapatılmasına karşılık bu borçlar karşılığı bütçeden ilgili kurum ve kuruluşlara kaynak sağlanacak.
Hem asgari ücret, memur maaşları ve emeklilere yönelik yüksek oranlı iyileştirmelerin yapılması da beklentiler arasında. Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere dar gelirli kesimlere verilecek sosyal destekler de de artışa gidilecek.
Asgari ücret, emekli maaşları, personel maaşları gibi bilinen katmanlara yönelik olarak yüksek oranlı iyileştirmeler, çeşitli mesleki, bölgesel gruplara yönelik de yapılabileceklere ilişkin parti ve Cumhurbaşkanlığında taleplerin gözden geçirilerek analiz yapıldığı aktarılıyor. Emekli askerlerden çeşitli memur katmanlarındaki katsayı-ek gösterge düzenlemeleri, yaşlı ve engelliler, öğrenciler, yalnız yaşayan kadınlar gibi sosyal gruplar, bölgesel özelliklere göre özel destekler üzerinde çalışılacak.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.