Hubble'ın 30 Katı Gücündeki James Webb Uzay Teleskobu

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

James Webb Uzay Teleskobu, NASA önderliğinde ve Avrupa Uzay Ajansı ile Kanada Uzay Ajansı’nın birlikte geliştirdiği teleskoptur.

Hubble'ın 30 Katı Gücündeki James Webb Uzay Teleskobu

İçindeki teknolojik ekipman ve sarı bal peteği devasa aynaları ile şu an uzayda bulunan gelişmiş ve en büyük teleskoplardandır. James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de Ariane Uçuş VA256 ile uzaya gönderilmiştir. Teleskopun tasarımı ise, geliştirilmiş kızılötesi çözünürlük ve daha hassas olan görüntü toplayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede  en uzak ve yaşlı gök cisimlerini gözlemleyecek, yaşanılabilir gezegenler hakkında da gözlem yapabilecek şekilde tasarımı yapılmıştır.

James Webb Uzay Teleskobu

 

Teleskop Günlük Ne Kadar Veri Gönderiyor?

Dünya'ya yakın yörüngede bulunan Hubble'ın aksine, yeni James Webb Uzay Teleskobu, dünyadan yaklaşık bir milyon km uzaktadır. Astronotların arıza vb. durumlarda ulaşabileceği mesafeyi düşürse de sağlamlığı konusunda teleskopa güveniliyor. Bu durumda da NASA'nın uzaya göndermeden önce güven ve sağlam ola konusunda daha dikkatli olmalarını gerektiriyor.

68 GB'lık katı hal sürücüsünde (SSD) Webb’in topladığı veriler depolanıyor. Depolamanın %3’ü mühendislik ve telemetri verilerine ayrılmış durumda. Webb, gözlem yaptığı hedefle ilgili  günde 60 GB'a yakın veriye ulaşıyor.

James Webb Uzay Teleskobu

 

Hubble'ın Verisinin 30 Katını James Webb Üretebiliyor

Veriler günlük boşaltılarak Webb'in depolamasının bitmesi engelleniyor. Bunu ise, "Ka" bandındaki 25.9 gigahertz kanal vasıtasıyla saniyede 28 megabite kadar hızla yaptığı gözlemleniyor. Gözlemevi de , "S" bandında, Dünya'dan gönderilecek  iletim ve gözlemleri de saniyede 16 kilobit hızında alan bir 2.09 GHz yukarı bağlantı kanalı ve mühendislik verilerini tekrar göndermek için 2.27 GHz, 40 kb/sn aşağı bağlantı dahilinde 2 kanal kullanıyor. Yani Hubble, günlük yaklaşık olarak 2 GB gibi bir veri üretiyor.

James Webb Uzay Teleskobu

Deep Space Network’ün (DSN) farklı türdeki uzay aracı görevlerini destekleyen yer tesisleri olan küresel bir iletişim ağıdır. ABD, İspanya ve Avustralya'da bulunuyor.

Webb, SSD'sini sadece verilerinin Dünya'ya başarılı şekilde ulaştığı onayını aldığı zaman siler. NASA, hedeflenen 10 yıllık görevinin sonunda  teleskobun yaklaşık 60 GB veri tutabileceğini düşünüyor.

 

 

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Daha fazla teknoloji haberi için parafesor.net adresini ziyaret edebilirsiniz

 

Gönder
runtobet casino siteleri