Her birimizin birbiriyle ilgili düşünceleri oluşur. Bazen yüzümüze bir maske takarız, bazen de karşıdaki kişinin bizdeki izlenimini karşıya belli ederiz. Horn etkisi tam bu noktada karşımıza çıkıyor.
Günlük hayatta birçok kişiyle karşılaşır konuşuruz. Her birimizin birbiriyle ilgili düşünceleri oluşur. Bazen yüzümüze bir maske takar bunları belli etmeyiz bazen de karşıdaki kişinin bizdeki izlenimini karşıya belli ederiz. Horn etkisi tam bu noktada karşımıza çıkıyor.
Horn Etkisi
Önyargıları kırmak atom çekirdeğini kırmaktan daha kolay diyor ya Einstein .Bir çok sözü gibi çok doğru söylüyor.horn etkisi de bir çeşit önyargı. Horn etkisi ise kişinin olumsuz bir özelliğinden dolayı kendisi ile ilgili genel bir olumsuz düşünceye ön yargıya sahip olunmasıdır.
Örnekler:
*Ne yazık ki çoğu zaman tembel, özensiz veya sorumsuz olarak klişeleştirilen aşırı kilolu insanlardır.
*Birisinin görünüşü, konuşması ve hatta beden dili olsun, işe alım yöneticileri onlar hakkında çabucak “kötü bir his” sahibi olabilir.
*İş yerinde çalışanın belirli bir alanda uğradığı başarısızlığı, genele mal etmek ve başka olumsuz özellikler yüklemektir.
*Cv’nize eklediğiniz amatör bir resim, ilgisiz bir ön yazı,iş tecrübelerinizin detaylarının yer almayışı, yazınızdaki anlatım bozuklukları, imla hataları ve tüm küçük ama olumsuz detaylar özgeçmişinize özen göstermediğinizi yansıtarak, değerlendiren kişinin gözünde kötü etkinin yani horn etkisinin temelini oluşturabilir.
*Saçları yağlı bir kişi pis pasaklı olarak değerlendirilebilir.
Horn Etkisi Nasıl Bulunmuştur?
Horn etkisi, 1920'de psikolog Edward Thorndike tarafından tanıtılan bir kavram olan holo etkisinin bir karşılığıdır. Bu teoriyi, komutanlardan askerlerle herhangi bir etkileşime girmeden önce fizik, zeka, liderlik ve karakter özelliklerini derecelendirmelerini istediği bir deneyden sonra geliştirdi.
Elde ettiği sonuçlar, subayların askerlere fizik gibi bir kategoride yüksek notlar verme eğiliminde olduğunu, sonrasında da diğer kategorilerde yüksek puanlar verdiğini gördü. Olumlu bir nitelik, tabiri caizse askerin üzerine yayılan bir "halo" yarattı. "Holo etkisi" terimi buradan gelir.
Horn etkisinin nereden geldiğini görmeye başladınız mı? Thorndike, bu etkinin olumsuz özellikler için de geçerli olduğunu buldu. Askerlere bir kategoride düşük puan veren subaylar genellikle bir aşağılık varsayımı uygulayarak onlara "olumsuz bir hale" ya da boynuzlar verirdi çünkü boynuzlar geleneksel olarak dini sanatta iblisleri temsil ederdi.
Psikolog Solomon Asch'in çalışması da dahil olmak üzere daha sonraki araştırmalar, insanların kekemelik, zihinsel sağlık durumu ve hatta isimleri gibi en erken algılanan özelliklere dayanarak başkaları hakkında güçlü izlenimler oluşturma eğiliminde olduğu fikrini desteklemektedir.