Dolar/TL kuru bu sabah saatlerinde 18.18 seviyesinden işlem görürken, yurtdışı vadeli endekslerde ise %1 civarında satıcılı seyir izleniyor.
Geçtiğimiz hafta küresel piyasaların odak noktası Jackson Hole sempozyumu ve FED başkanı Powell’ın konuşması oldu.
Hafta içine gerçekleşen ekonomik veriler karışık sinyal üretirken, Powell piyasa beklentilerinden daha şahin bir ton kullandı. Powell, yumuşak iniş umduklarını ancak yüksek faiz ile enflasyonu aşağı getirirken hane halkı ve işyerlerinin sancılı bir dönem geçirebileceklerini ifade etti. Bu ifadelerin ardından ABD hisse endekslerinde sert düşüş izlendi. S&P500 endeksi %3.3 değer kaybederken, Nasdaq %4’ün üzerinde düşüş kaydetti. Bu hareket son haftalardaki beklentimizle uyumlu ve gerilemenin devamını bekliyoruz.
Öte yandan ABD 10 yıllık tahvil faizi %3.10, dolar endeksi ise 2002’den beri en yüksek seviye olan 109.47 seviyesinden işlem görüyor. Geçen hafta açıklanan PMI verileri ekonomilerin ivme kaybetmeye devam ettiğini açık şekilde ortaya koydu.
Bu aşamada yaz biterken Avrupa ekonomisine ilişkin endişeler ve FED’in daha agresif para politikası Euro/Dolar paritesi üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir, paritede 0.96-1.03 bandını takip ediyoruz.
Bu hafta PMI verileri, Almanya’da enflasyon, ABD’de ise tarımdışı istihdam verileri izlenecek. İçeride ise bankacılık sektör verileri, büyüme ve İSO perakende fiyatlar endeksi takip edilecek.
BIST100 endeksinin güne satıcılı seyirle başlamasını bekliyoruz. Kısa vadeli yükselen trend üzerinde gücünü koruyan endekste 3,100-3,080 ve 3,050 destek seviyeleri iken 3,150-3,200 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Dolar bazında ise 175.0 seviyesini kritik direnç olarak izliyoruz. Yatırımcılara mevcut pozisyonları için 3,050 seviyesini zarar-kes seviyesi olarak izlemelerini öneriyoruz.
Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.