Hırdavat Sektöründe İhracat 10 Milyar Dolara Ulaştı

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Hırdavat sektörünün ihracatı ocak-ağustos döneminde geçen yıla göre yüzde 30 artışla 9,9 milyar dolara yükselirken, sektörün Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı da yüzde 6,7 oldu.

Hırdavat Sektöründe İhracat 10 Milyar Dolara Ulaştı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), hırdavat sektörünün ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre sektör ocak- ağustos döneminde 9,9 milyar dolar ihracatla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış kaydetti. Hırdavat ihracatındaki artış miktar olarak yüzde 6,4 artışla 2,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Hırdavat Sektörü ihracatı ağustos ayında, 2021 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 7,7 artışla 1 milyar dolar oldu

Hırdavat ihracatının 'en'leri

Sektörün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat, 2022 Ocak- Ağustos ayları itibarıyla bir önceki seneye göre yüzde 15,2 artarak 3,1 milyar dolar oldu.

Diğer Avrupa ülkelerine ihracat, bir önceki seneye göre yüzde 15 artışla 1,6 milyar dolar ve Yakın, Orta Doğu Asya’ya yüzde 10,8 artışla 1,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

2022 Ocak- Ağustos döneminde en çok ihracat yapılan ülke 869 milyon dolar ile Almanya oldu. İkinci sıradaki Irak’a 469 milyon dolar, üçüncü sıradaki ABD'ye 351 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Yüzdesel olarak en fazla artışın gerçekleştiği ülke yüzde 34,60 ile ABD olarak kaydedildi.

En fazla ihracatı İstanbul yaptı

Hırdavat sektöründe, ilk sekiz ayda en fazla ihracat yapan il 3,7 milyar dolar ile İstanbul, 686,6 milyon dolar ile İzmir ikinci sırada yer alırken, 595,7 milyon dolar ile Bursa üçüncü sırada yer aldı. İlk 10 il ihracatının toplamı toplam ihracatın yüzde 87’sini oluşturdu. Toplam ihracatın da yüzde 47’si sadece İstanbul’dan yapıldı.
2022 Ocak- Ağustos döneminde Hırdavat sektörü, alt sektör ihracatında Bağlantı Elemanları ürün grubu 1,7 milyar dolar ile değer bazında ilk sırada yer alırken, Bağlantı Elemanları sektörünü 1,5 milyar dolar ile Kimyasal Mamüller ürün grubu, 1,2 milyar dolar ile El Aletleri ve 888 milyon dolar ile Kilit ve Aksesuarları ürün grupları takip etti.

"En az 3 eylem yapmamız lazım"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesene yer verilen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün hem ihracatının hem de toplam ihracat içerisinden aldığı payın arttığını belirterek, "Hırdavat sektörü olarak dünya devlerine ihracat yapıyoruz. En çok ihracat yaptığımız ülkelerden olan Almanya ve ABD'de gidecek daha çok yolumuz var. Rusya, Meksika ve Kanada pazarı da çok önemli. Eğer oraya gidip kendimizi tanıtabilsek çok daha fazla satabiliriz." ifadelerini kullandı.

Hırdavat sektörünün önünün çok açık olduğunu ve yüzde 75 destekli UR-GE programlarının da önemli bir fırsat olduğunu aktaran Tecdelioğlu, "Hırdavat sektörünü temsil eden bir komite kurduk. Bu sektörün başkanlığını Ferruh Özkan yapıyor. Pandemi süreçlerinde maalesef bir şey yapamadık ama artık bir başlangıç yapmak istiyoruz. Temmuz 2023'e kadar en az 3 tane eylem yapmamız, bunlarla ilgili ülke ve hedeflerimizi belirlememiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Sektör olarak ilk aksiyonu ekim ayında Rusya'da almak istediklerini ifade eden Tecdelioğlu, bunun yanında Suudi Arabistan ve Las Vegas'ta da faaliyetler yapmak istediklerini kaydetti.

Bu yıl 24-27 Mayıs 2023'te İstanbul'da yapılacak olan Hırdavat Fuarı'nın yanında Meksika ve Las Vegas'taki fuarların da hırdavat sektörünün buluşması açısından çok önemli olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, bu üç fuara da aynı anda lansmana çıkmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.

   Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: aa:text:20220906:28822648
Gönder
runtobet casino siteleri