Hindistan Rezerv Bankası (RBI), Dijital rupinin toptan satışına ilişkin ilk pilot uygulamanın bu ay itibariyle başladığını açıkladı.
Hindistan'ın merkez bankası olarak da bilinen Hindistan Rezerv Bankası (RBI), Dijital rupinin (Hindistan'ın CBDC'sine verilen isim) toptan satışına ilişkin ilk pilot uygulamanın Kasım ayı itibariyle başlayacağını duyurdu. Ayrıca yapılmış olan bu duyuruda Hindistan Devlet Bankası, Baroda Bankası, Hindistan Birliği Bankası, HDFC Bankası, ICICI Bankası, Kotak Mahindra Bankası, Yes Bank, IDFC First Bank ve HSBC'nin pilot uygulamaya katılacağı ifade edildi.
Bunun dışında ise pilot uygulaması esnasında ikincil piyasa işlemlerinde devlet menkul kıymetlerinin ödenmesine yarayacak olan Dijital Rupi'nin bankalar arası piyasayı daha verimli hale getirmesi ve işlem maliyetlerini azaltması beklenmekte.
Ayrıca Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre yapılan pilot uygulamanın, müşteriler ve tüccarlardan oluşan kapalı kullanıcı gruplarındaki belirli konumlarda yaklaşık 1 ay içerisinde piyasaya sürülmesi planlanmakta.
Hindistan Merkez Bankası, CBDC'nin çeşitli yönlerini ve risklerini açıklığa kavuşturan bir rapor sundu. Hindistan Merkez Bankası'nın haricinde ise, Atlantik Konseyi'nin Jeoekonomik Merkezi'ne göre, küresel bazdaki GSYİH'nın %95'inden fazlasını temsil eden 105 ülke CBDC'ler ile ilgili araştırma yapıyor. Bunu kanıtlar nitelikte bir rapor da Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayımlandı. Bu rapora göre, Mayıs ayında küresel bazda her 10 merkez bankasından 9'unun CBDC'leri araştırdığı gözlemlenirken BIS, konu üzerine yaptığı bir diğer açıklamasında, Stablecoinler başta olmak üzere kripto para birimlerinin ortaya çıkışının CBDC çalışmalarının hızlanmasına yol açtığını belirtti.