Bizans'a adeta hükmetmiş İmparatoriçe Theodora'nın hikayesini sizler için derledim.
Theodora, bugünün Suriye topraklarında bulunan bir yerde dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Bazı araştırmacılar onun Kıbrıs adası civarlarında doğmuş olabileceğini belirtir. Ancak tarihi belgelere göre Theodora ve ailesi Suriye'li olduğuna dikkat çekmektedir. Theodora ailesiyle beraber geçim sıkıntıları sebebiyle İstanbul'a göç etti.
Babası hayvan eğiticisi olarak çalışmaya başladı. Babasının kısa bir süre sonra ölmesiyle birlikte zaten durumları çok kötü olan ailesi daha beter bir duruma geldi. Theodora ailesinin geçimine katkı vermek için oyuncu olmak istedi. O zamanki toplumun zihniyetine göre oyunculuk yapmakla hayat kadınlığı yapmanın arasında hiçbir fark yoktu.
İşe ilk başladığı zamanlarda sirk oyunlarında rol almaya başladı.Theodora, daha sonra müstehcen performanslarda kendini göstermeye başladı. Çok güzel bir kadın olmasının avantajıyla çok geçmeden bütün şehirde tanınan biri olmayı başardı. Sahne dışında zengin erkeklerle yüksek meblağlar karşılığında cinsel birliktelik yaşıyordu. Bu nedenle toplum tarafından hor görülmesi ve dışlanması kaçınılmaz olmuştur.
Theodora kendine hayranlık duyan Bizans'ın önemli bürokratlarından Hekebolus ile tanıştı. Libya’ya vali olarak atandıktan sonra Theodora da onunla birlikte gitti. Hekebolus, Theodora’dan kısa bir zaman sonra ayrıldı ve onu kaderine terk etti. Bilmediği yerlerde tek başına kalan Theodora, bir kez daha sefaletle baş başa kaldı.
Hekebolus'un kendine bu durumları yaşatmasından çok etkilenerek bunalıma giren Theodora, eski yaşantısını ve geçmişini geride bırakmaya karar vererek kısa bir süre sonra İstanbul'a geri döndü.
Bazı kaynaklara göre ise Kuzey Afrika’da yaklaşık dört sene kaldıktan sonra İskenderiye’ye geçmiş ve burada bir süre yaşamıştır. Burada olduğu esnada İskenderiye Patrik’i III. Timothy ile tanışarak onun Hristiyanlıkla ilgili verdiği bilgilerden çok etkilenmiş ve bunun neticesinde eski kimliğini geride bırakarak tekrar İstanbul'a dönmüştür .
İleride evleneceği I. Justinianus, Theodora İstanbul' döndüğünde senatördü ve Bizans tahtının varisi olarak görülüyordu. İşte tam bu zamanlarda Justinianus ile tanıştı.
Theodora’nın güzelliği Justinianus'un adeta aklını başından almıştı. Aralarındaki büyük yaş farkına rağmen Justinianus, genç kadınla hemen evlenmek istiyordu. Ancak Bizans yasalarına göre seçkin erkekler, oyunculuk ve fahişelik yapmış kadınlarla dünyaevine girmesi yasaktı. Bu da evlenmeleri önünde çok büyük bir engeldi. Ancak Theodora ile evlenmek için her yolu deneyen Justinianus sonunda imparatoru ikna etmeyi başararak mevcut olan yasayı değiştirdi. Böylelikle ikilinin önünde evlenmeleri için hiçbir sorun kalmamıştı. Justinianus imparator ve Theodora imparatoriçe olmuştu.
Theodora artık birçok zafer kazanan, doğu sınırlarının genişlemesini sağlayan ve hukuk sistemine getirdiği yeni reformlarla erken Bizans Dönemi’ne çağ atlatan İmparator I. Justinianus'un eşiydi. Theodora'ya devlet işlerinde akıl danışan Justinianus, devlet müzakerelerine eşiyle beraber katılmış ve atılacak her adımı yine eşiyle birlikte belirlemiştir.
Bizans tarihinin en kanlı isyanlarından Nika Ayaklanması, Theodora’nın keskin zekası ve stratejik hamleleriyle bastırılmış ve bu sayede kocasının tahtta kalmasını sağlamıştır.
Adeta fahişeliğe savaş açan Theodora, bu niyetle kullanılan kızların özgür olmalarını sağlamış, genelevleri kapatarak kadınların peynir ekmek gibi satılmasını ve pazarlanmasını yasaklamıştır. Ayrıca kadın haklarını genişleterek toplumda onları söz sahibi yapmaya gayret göstermiştir. Tecavüz suçu için ölüm cezasını getirmiş ayrıca haksız here sürgüne yollanan insanlara yardım etmiştir.
Theodora'nın 548'de, kanserden öldüğü tahmin edilmektedir. Cenazesi Havariyyun adlı bir kiliseye defnedilmiştir. Günümüzde onun defnedildiği yer olan Havariyyun'un yerine inşa edilen Fatih Cami vardır ve şu an mezarının nerede olduğu belli değildir.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız