Türkiye'nin ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın eylül ayına göre yüzde 19 azalarak 2,7 milyon tona kadar geriledi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), eylül ayının ve geçtiğimiz 9 aylık dönemin tüketim, üretim ve dış ticaret verilerini açıkladı.
Bunlara bakıldığında, Türkiye'nin ham çelik üretimi eylül ayınfa, 2021 yılının eylül ayına göre yüzde 19 düşüş göstererek 2,7 milyon tona kadar düştü. Ham çelik üretimi, Ocak-Eylül dönemi içerisinde yüzde 9,3 gerileyerek 27,3 milyon ton seviyesine indi.
Nihai mamul çelik tüketimi, eylül ayında yıllık olarak yüzde 3,2 düşüş göstererek 2,1 milyon ton, eylül dönemine kadar olan zaman zarfında yüzde 5,2 düşüş göstererek 24,1 milyon tona geriledi. Eylül ayında yapılan çelik ürünleri ihracatı, miktar olarak yıllık yüzde 31,2 düşüş göstererek 1,4 milyon ton, değer bakımından ise yüzde 42,1 düşüş göstererek 1,1 milyar dolar olarak kaydedildi.
Ocak-Eylül dönemi içerisinde, bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ihracat yüzde 15 azalıp 12,5 milyon ton, değer bakımında ise yüzde 0,2 artıp 11,7 milyar doları buldu. Eylül ayında çelik ürünleri ithalatı, bir önceki eylül ayına ayına göre miktar olarak yüzde 0,8 artıp 1,1 milyon ton, değer bakımından yüzde 6,5 azalıp 1,1 milyar dolar oldu.
2022'nin ilk 9 ayında ithalat, 2021'in aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktar bakımında yüzde 5 düşüşle 11,3 milyon ton, değer bakımında ise yüzde 17,6 artışla 12,4 milyar dolar seviyesinde olduğu gözlemlendi. Çelik ürünleri tüketimindeki ithalat payı yüzde 32'yi bulurken, yassı ürün tüketimindeki ithalatın payı yüzde 50’ye vardı. Bütün ithalattaki Dahilde İşleme Rejimi dahilinde gerçekleştirilen ithalat payı ise yüzde 65,4 seviyesinde oldu. 2021 yılının ocak-eylül aralığında yüzde 110,8 olarak belirlenen ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2022 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 94,5 seviyesine kadar düşüş gösterdi.
Atılacak Adımlar Çok Yönlü Olmalı
Gerçekleştirilen değerlendirmede, doğalgaz fiyatları ve elektrik enerjisinde son bir yılda neredeyse 4 kat artış olduğu ve büyük bir kullanıcı hacimini oluşturan sanayi sektörlerine çok daha fazla yüksek doğal gaz fiyatı uygulanıyor olmasının etkilerini gösterdi. Çelik sektörünün, maliyetleri içerisinde yüzde 8 kadar olan doğalgazın payı ve elektrik enerjisinin yüzde 30 seviyesine varmasının, sektörün dış ve iç piyasadaki rekabetinin ciddi ölçüde azalmasına neden olduğu açıkça beyaz eden değerlendirmede, bu durumun çelik sektöründe vardiya sayılarının azalması ve kimi fabrikanın üretiminin durdurulmasına sebep olduğu açıklandı.
Yapılan değerlendirmede şu ifadeler vardı:
"2021 yılının eylül ayında 3,3 milyon tona ulaşan aylık üretim, 2022 yılında 2,7 milyon ton seviyelerine geriledi. 30 Ağustos'ta düzenlenen enerji fiyatlarındaki artışların, uluslararası piyasada rekabeti azaltan etkisinin ihracat rakamlarına da nasıl yansıdığını görüyoruz. Çelik ihracatımız eylül ayı itibariyle yüzde 31 oranında gerilemiştir. Kapasite kullanımının yüzde 75 oranından, yüzde 60'a gerilemesine neden olan bu gelişmeler, 2022'nin son çeyreğine girdiğimiz şu sıralarda üretimde aşağı yönlü hareketlerin sürmesi ihtimalini günbegün daha güçlü hale getirmektedir. Çelik sektöründe görülen olumsuz ilerleyişi sonlandırmaya yönelik çok yönlü adımların atılabilmesi ve sanayi sektörüne normalden farklı gaz tarifesi uygulamasının sona erdirilmesi gerekmektedir."