Gümüşe talep artıyor

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Dünyada ve Türkiye’de özellikle risk algısının bozulduğu ve reel getiri arayışının öne çıktığı dönemde altın kadar, gümüş de popüler bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor.

Gümüşe talep artıyor

Altın ve gümüşün uzun vadeli ons fiyat hareketine bakıldığında, 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başında kısa vadeli kazanımlar, ardından keskin yükselişler ve altın ve gümüşün uzun vadeli ons fiyat hareketine bakıldığında, yıllardır getirdikleri seviyelerde yatay seyrettikleri görülmektedir. durgunluklar. Yıllarca süren yan gelişimden sonra, bu değerli metaller 2005'ten 2013'e (2008 küresel mali krizi etrafındaki dönem dahil) yeniden yükselmeye başladı ve 2019'dan 2020'ye kadar sakin kaldı. Bu noktada, Türk lirasının hareketi, kuşkusuz ülkedeki altın ve gümüş fiyat hareketinin bir diğer önemli belirleyicisi haline geldi. 2000'li yılların başından itibaren, altın giderek gram olarak arttı ve gram olarak değer kaybetti. Türk lirası gram gümüş ile ifade edilir. 2018 yılındaki yükselişin ardından dalgalı bir yukarı yönlü hareket gözlendi.

Türkiye’de bireysel anlamda altının popülaritesinde de bu olgunun rol oynadığı yadsınmaz görünüyor. TL’deki konumlanmaya ilaveten ons gümüşün de son yıllarda hareketlenmesi gümüşü de giderek ilgi odağı haline getirdi.

Gümüş Perşembe'den günümüze gümüşün seyri

ABD emtia piyasasında "Gümüş Perşembe" olarak bilinen bu olay, emtia piyasasında ve vadeli işlemler piyasasında büyük paniğe neden oldu ve gümüş tarihinde önemli bir rol oynadı. Teksas'taki Hunt Brothers, 1970'lerde ve 1980'lerde yankılanan kampanyanın merkezindeydi. 1970'lerin başlarında ve ortalarından başlayarak Nelson Bunker Hunt; yükselen enflasyon, Ortadoğu'daki gerilimler ve Vietnam Savaşı gibi gelişmeleri göz önünde bulundurarak, kısıtlamalar nedeniyle "güvenli liman" olarak gördüğü gümüşe yönelmeye başladı. altın erişimde. Ailenin ayrıca petroldeki olumsuz gelişmelerden etkilenen ancak diğer iki kardeşin de eklenmesiyle Lamar Hunter ve William Herbert Hunter'ın Suudi Arabistan ile ticaret alanında ve emtia piyasasında petrol yatırımları var. Gümüş ons verisinden de anlaşılacağı gibi, 1970'lerin başında bir ons gümüşün fiyatı 1-2 dolar arasındaydı ve 1980'lerde 30 doların üzerine çıktı.

Fakat Ocak 1980’de gümüş alım satımına ilişkin ABD piyasalarında yapılan kısıtlayıcı düzenleme, o dönem gün içi 50 dolar seviyelerini dahi gören ons gümüşün fiyatını 2005 yılına  kadar seyredeceği 5-10 dolar aralığına çekecek olan gelişmelerin başlangıcı oldu. Hunt Kardeşler’in o dönemde giriştikleri ve içerisinde manipülasyon ve piyasa riski detayları da barındıran bu çabanın altın fiyatları üzerinde de etkisi tartışılır.

Günümüzde enflasyon, jeopolitik gerginlikler ve reel getiri arayışı 

2005 yılının başlarında 400$ civarında olan altın onsun Eylül 2021'de 1.800$'a yaklaştığı ve gümüş onsun 7$'dan 30$'ın üzerine çıktığı görülüyor. Ardından her iki unsurda da önemli bir gerileme dönemine girildi. Ancak 2019 yılının sonunda Fed'in parasal genişleme ile parasal genişleme arasında gidip geldiği bir dönemde, Mart 2020'de Kovid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldı, Kovid-19 hayatımıza girmeden kısa bir süre önce. bakmak. 2020'de bir ons altın 2.000 doları test edecek ve 2021'de bir ons gümüş 30 doları test edecek. Her iki unsur tarafından da görülen bu zirve seviyelerin ardından gözlenen çift yönlü oynaklık ve konjonktürel eğilimlere rağmen, dünya hisse senetlerinin 2021 yılının son çeyreğinde öne çıktığı dönem geride kaldı.

Öte yandan 2022, 2021 sonundan bu yana küresel gündemde olan enflasyonla mücadele ekseninde büyük merkez bankalarının para politikası gündemi ile başlıyor. Altın onsları ve gümüş onsları, özellikle Fed'i ve Fed'in hızını yatırımcıların gözünde fiyatlandırmak için dikkatle izlenen ABD verileriyle uyumlu olarak, zirve seviyelerinden çok fazla uzaklaşmadı. Görünen o ki, yüksek enflasyon ve belirsizlikle birlikte “gerçek getiri” arayışı daha da zorlaştı ve Ukrayna meselesinin kritikliğinin yarattığı atmosferde Fed ve hatta Avrupa Merkez Bankası beklenenden daha “şahin” olabilir. jeopolitik riskler üzerinde sınırlı etki.

Bu ortamda 1970-1980’lerdekine benzer özgün bir vaka beklentisi olmasa da; güvenli liman algısı ile ons gümüşün de seyri hassasiyetle takip ediliyor. 2021 senesinin başında da hem küresel hem de yurt içi ölçekte gümüşe olan ilgi kısa vadede yukarı yönde hareketlerin önünü açmıştı ancak uzun süreli bir yükseliş görülmemişti.

Gümüşte senaryolar

Piyasa fiyatlarına ek olarak, elektronik, otomotiv ve enerji sektörlerinde kullanıldığı için imalat sektöründe de gümüşe yönelik beklentiler öne çıkıyor; ons, özellikle küresel arz darboğazlarının üstesinden gelineceği için 2022 için yukarı yönlü bir tema. Fed'in görüşüne göre üstesinden gelin değerli metaller tarafında önemli bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Öte yandan, reel kazançlardaki olumsuz görünümün devam etmesiyle birlikte, pandemi sırasında görülen zirvelerden toparlanmanın yakın vadede ons altın ve ons gümüş cinsinden devam etmesi bekleniyor. Öte yandan, gümüşe olan ilgi, son yıllarda kur artışları ve önceki yıllara göre yüksek ons ​​fiyatları ile desteklenmiştir. 

Gümüşe dayalı yatırım ve birikim

Gümüş hesaplarının yanı sıra yatırım fonları içerisinde de kendine yer eden gümüş, son olarak bireysel emeklilik tarafında da “kıymetli maden fonu” portföylerinde yer almaya başladı. TEFAS’ta yer alan bilgilerine bakıldığında  9 Şubat 2021 itibarı ile yatırım fonları içerisindeki gümüş içerikli fonların son 1 senelik getirisi yüzde 50’ler civarında kümeleniyor. 2021 senesi ortalarında işlem görmeye başlayan gümüş içeriği bulunan emeklilik yatırım fonu ise 6 aylık getiride TEFAS verilerine göre yine yüzde 49 getiri performansı elde etmiş görünüyor.

Kaynak: https://www.borsatek.com/gumuse-olan-ilgi-hizla-artiyor-80166h.htm
Gönder
runtobet casino siteleri