Şavaşı'ın gümüş fiyatları üzerindeki etkisi sürüyor.
Rusya'nın Ukraynaya karşı gerçekleştirdiği işgalin dünya üzerinde küresel anlamda bir çok piyasayı etkilediğin görülmektedir. Şavaşı'ın etiklerinn yeni hedefi gümüş ve bu istisnai bir durum kapsamında değildir. Jeopolitik olayların gümüş fiyatları için oluşturduğu desteği yıl boyu bu etki kendini devam ettireceği görünürken öte yanda Fed'in kararını domine etmesi öngörülüyor.
Bu hafta Uluslararsı Gümüş Enstütüsü tarafından açıklanan rapora göre, bu yıl gümüşe olan talebin rekor seviyede seyrini sürdüreceğini ama fiziki talepte Fed'in parasal sıkıştırma politikası'nın fiyatlara yansıyacağı belirtildi. Metal Focus ekibi tarafından yapılan araştırmayada hazırlanan raporda “Savaştan kaynaklanan değerli metal fiyatlarındaki artışın kısa ömürlü olacağına inanıyoruz” söylendi. Son birkaç haftada savaşın fiyatlara destek verdiği fakat bunun uzun soluklu bir durum olmayacağı raporda şöyle ifade edilmiştir:
Ortalama fiyat 23.90 dolar ile 2021’in %5 altına inebilir
“Bu destek azaldığında, gümüş fiyatlamasında geleneksel makro güçler yeniden sahneye çıkacak. Bunlar arasında en baskını ABD para politikası olacak. Piyasalarda yılsonuna kadar 8-9 faiz artışına varan beklentiler çok agresif. Bu beklentilerin gerilemesiyle kısa-orta vadede altın ve gümüş yeniden destek bulabilir. Ancak eninde sonunda politika faizlerindeki artış ve enfl asyonun yılsonuna doğru gevşemesiyle reel faizlerin yükselmesi kaçınılmaz olarak gümüş fiyatlarında baskı yaratacaktır.“
Enstitü fiyatların mevcut 24-26dolar civarında stabilitesinin devam etmesini bekliyor. Artan Fed baskısıyla bu yıl ortalama fiyatın 2021’in gerisinde kalacağı tahmininde bulunuyor. Raporda, 2021’de ortalama 25.14 dolar olan ons gümüş fiyatının bu yıl yüzde 5 gerileyerek 23.90 dolar olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.
Yenilebilir enerji kaynaklarına olan talebin artması gümüş güneş panellerine olan talebi de arttırması üzere , gümüşe olan taleb de artmaktadır. Bu yıl gümüş güneş panallerine olan talebin rekor seviyelerde izleneceği belirtilmiştir.
Gümüş Enstitüsü raporunda, 2021 yılına göre yüzde 5 artması beklenen gümüş talebinin 1.1 milyar onsa yükseleceğini belirtiliyor. Raporu hazırlayan Meital Focus, bunun 2010 yılında başlanan kayıtlara göre en yüksek seviye olduğuna dikkat çekiyor. Şirket, 2021 yılında 51.8 milyon onsa açık veren piyasanın bu yıl 71.5 milyon ons açık vermesinin beklendiğini kaydediyor. Metals Focus direktörü Philip Newman, “Bunun, bir süre devam edecek açıklar öngördüğümüz pazarda yapısal bir değişimin başlangıcı olduğuna inanıyoruz” diyor. Rapordaki üretim ve talep beklentileri şöyle:
- Endüstriyel talebinin bu yıl yüzde 6 artarak yeni bir rekor seviyeye çıkacağı tahmin ediliyor.
- Mücevher imalatının bu yıl yüzde 11 oranında aritacağı ve 2019 seviyelerini aşacağı tahmin ediliyor.
- Gümüş eşya talebinin 2022'de Hindistan liderliğinde toparlanarak küresel çapta yüzde 23 artması bekleniyor.
- Fiziksel yatırım, 2021'de art arda dördüncü yıl yüzde 36 artarak altı yılın en yüksek seviyesi olan 278.7 milyon ons (8 bin 668 ton) olmuştu. Net fiziki yatırımın 2022'de yatay seyrederek 279.2 milyon ons civarında seyretmesi bekleniyor.
- Sektörde geri dönüşüm yüzde 4’lük artış gösterecek.
Finans kuruluşu Bank of America ,'' altın tahvil karşısında, gümüş de bakır ve petrol karşısında dip yapıyor gibi görünüyor. Bu da değerli metallerin yılın ikinci çeyreği ile son çeyreği arasında daha iyi performans gösterebileceği anlamına geliyor.''dedi. Bu aralar 25.50-25.0 civarında ilerleyen gümüşün 30 dolara yükselmesi bekleniyor.