Ekonomik toparlanma endüstriyel talebi büyütüyor. Bu faktörler analistlere göre, 24.0 dolar bandında gezen ons gümüşü bu yıl 30 doların üzerine taşıyabilir.
Endüstriyel, elektronik ve güneş enerjisi sektörlerindeki talebin normalleşmesinden dolayı tedarik tarafındaki sıkıntılar, bu yıl gümüş fiyatında yükseliş beklentisi artırıyor. Ons gümüş iki ayın en yüksek seviyesine yükseliş yaşadıktan sonra yeniden 23.50-24.0 dolar bandına geri döndü. Analistler burada kalmayı başarırsa gümüşün, birçok destekle yükselişini 32 dolar kadar yükseliş yaşayabileceğini düşünür.
Küresel piyasalarda güvenli liman talebini destekleyen birçok faktör gün yüzüne çıkıyor. COVID, ABD-Çin gerginliği, küresel enerji güvenliği, Rusya-Ukrayna hattındaki kriz yatırımcıyı değerli metallere itiyor. Fiyatların şekillenmesinde en önemli unsur parasal politikalar olmaya devam ediyor. Fed’in bu yıl yapacağı faiz artışına başlamasıyla diğer merkez bankalarında yakından takip edilmesi gerekiyor.
Ons gümüş fiyatları 23.50-24.0 dolar bandında hareketini gerçekleştiriyor. Fed’in varlık alımlarını azaltama ve faiz artırma yönündeki kararlığı kısa vadede fiyatları satış baskısı olarak yansıdı 50 günlük haraketli ortalama 23.25 dolar seviyesine inenebilir. Dolar endeksinin 96 seviyesinde kalmayı başarması gümüşte satış baskısı oluşturuyor. Orta ve uzun vadede ise gümüş fiyatlarının artan talepten faydalanması öngörülüyor.
Degussa fiyatların 28 dolara çıkmasını mümkün olduğunu düşüyor.
Heraeus da bu yıl için fiyat aralığını en düşüş 20 dolar yukarıda ise 32 dolar olarak bekliyor. Kuruluşa göre gümüş bu yıl altından daha iyi performans gösterme potansiyeline sahip enstrüman olarak yer alıyor. Son günlerde gümüş fonlarına girişin, geçen yıl şubat ayından bu yana en yüksek seviyede olduğu dikkat çekiyor, yatırımcının enflasyonist baskılara karşı değerli metallere yöneldiği düşünülüyor.
WisdomTree tarafından yapılan analizde de fiyatların yılın ikinci çeyreğinde artan talebe paralel olarak 29.15 doları test edebileceği ihtimalini doğuruyor.